Цветна снимка или хистеросалпингография се нарича процедурата, при която се прави рентгенова снимка с цел установяване състоянието на Фалопиевите (маточни) тръби при жената, и по-точно тяхната проходимост.

Кога се прави?
Цветната снимка е само един от вариантите да бъде установена проходимостта на тръбите. През тях преминава яйцеклетката, за да стигне до матката, където при бременност би се имплантирала. Ето защо за жените, които целят това, е важно да имат проходими тръби, без сраствания, стеснения или изкривявания. Накрая на тръбата отделената яйцеклетка чака сперматозоидите, за да бъде оплодена.



Съществуват още два варианта, които дават информация за състоянието на тръбите. Това са сонохистерографията (хидротубация) и лапароскопията.

Първият вариант е най-неинформативен, но е неинвазивен (нехирургически) за организма. Представлява безболезнена процедура, която се извършва под ултразвуков контрол. Използва се солиев разтвор, който се инжектира в матката, посредством поставен катетър.

При лапароскопията (ендоскопия или пелвископия) се прави малък разрез под пъпа, през който в коремната кухина се вкарва лапароскоп.

Цветната снимка се прави задължително преди интервенции като инсеминация или инвитро.

Какво точно се случва?

Преди да направите цветната снимка, трябва да се направят кръвни изследвания – пълна кръвна картина и утайка, в дена на процедурата или 1 ден преди това.

Много често се правят микробиологично изследване с цел установяване на евентуална инфекция. При наличието на такива редът е следният – първо се лекува инфекцията, като се изолират бактериите, след това може да се направи снимка.

Често гинеколозите превантивно предписват антибактериални вагинални свещички, които се поставят с цел унищожаването на тези бактерии.

Процедурата с цветната снимка се извършва до 13 ден от цикъла. Задължително условие е да нямате полов контакт до тогава. В противен случай има риск разнасянето на контрастното вещество да попречи на евентуалната бременност.

Първо лягате на масата със свити в коленете крака. Лекарят поставя разширител (speculum). След това през цервикалния отвор се вкарва гъвкав, мек и тънък катетър. Вместо него може да се използва и инструмент, наречен тенакулум (tenaculum). Метална тясна канюла се вкарва през цервикалния отвор и през нея се излива контрастното вещество. Марките и разфасовките са различни, но достатъчното количество е 20 мл.

Когато маточната кухина е запълнена и с вкарано контрастно вещество тръбите започват да го изпускат в коремната кухина. Рентгеновата снимка се прави при изпънати крака, като жената не трябва да се движи и да диша за няколко секунди. Правят се две снимки – като едната е за лявата, другата, съответно, за дясната тръба.

След като процедурата приключи, инструментите се изваждат. Жената може да полежи известно време, ако има нужда да се възстанови от евентуални болки.

Желателно е да се носят тънки дамски превръзки или лигнин, за да се използват срещу зацапване на бельото.

Дали боли, какви грижи трябва да се полагат след направена снимка и какви са резултатите от нея – четете в продължението.