Продължава от Част 1

Боли ли процедурата по правене на цветна снимка?

И да, и не. Със задължителната забележка, че болка е относително понятие. Все пак всяка бъдеща майка трябва да е готова да изтърпи малко болка в името на своето бъдещо бебе. Степента на болката зависи от няколко фактора:

- има ли проблем с тръбите; ако всичко е наред, няма да усетите почти никакъв дискомфорт
- прага на поносимост на болка на човек
- професионализма и внимателното отношение на лекарите
Ако нямате проблем, това, което ще изпитате може да се оприличи с напрежението по време на цикъл. Но не се притеснявайте – самата процедура не трае повече от 5 минути.

Ако все пак се страхувате от болката, посъветвайте се предварително с лекаря. Той най-точно ще ви каже какво да приемете – анални свещички, орални обезболяващи. Друг вариант е да ви поставят инжекция с упойка.

Трикове, за да преодолеете болката

1. Не мислите постоянно за болката и си повтаряте, че всичко е наред. Колкото повече сами си внушавате, че ще боли, толкова по-голямо ще е очакването ви нещо страшно да се случи.
2. Докато сте на масата за снимка, затворете очи. Представяйте си, че сте някъде другаде – не лежите на маса, а на плаж; и това отгоре не е лампа, а слънцето, което свети.
3. Концентрирайте се върху думите на лекарите. За тях това е рутинна процедура и не е изключено по време на снимката да си разказват смешни истории, вицове или нещо друго. Насочете вниманието си към разговора им и не мислете за самата процедура.
4. Отпуснете се. Всяко излишно стягане на мускулите ви натоварва допълнително.



Какво да правя и какво да не правя след това?

До няколко дни след цветната снимка се забелязва маркиращо кървене. Затова си пригответе превръзки за ежедневно ползване. След цветна снимка лекарят може да изпише орален антибиотик с цел предотвратяване на инфекция. Приемът му може да е еднократен (2 дози в рамките на един ден) или повече.

Ако не се чувствате добре, приберете се вкъщи и останете в покой. Ако всичко е било наред по време на процедурата, денят ви може да продължи в постоянния си ритъм.

Допълнителни ползи от цветната снимка

Направената цветна снимка дава информация освен за състоянието на маточните тръби и за маточната кухина. Може да се види дали има полипи, фиброзни тумори или сраствания.

Често лекарите изливат останалото контрастно вещество, дори снимката вече да е направена. Аргументът им – полезно е. То служи и за „разресване” на власинките в тръбите, които способстват преминаването на яйцеклетката.

От процедурата тръбите, които са с диаметър, колкото човешки косъм, са леко разширени. Това понякога помага за по-лесното забременяване.