Демонстрираното желание за използване на презерватив на един от партньорите не би трябвало да се възприема като проява на недоверие, особено при степента на разпространение на полово преносимите болести и СПИН през последните години. Още повече, клиницистите са категорични, че с болести, сред които най-масовите са хламидиазата и гениталният херпес, заразяването става по време на полов акт без презерватив. Разбира се, че значение имат също броят на интимните партньори, както и половите сношения с непознат партньор.

”За щастие любовните целувки не са опасни,

но все пак трябва да се избягват, ако някой от двамата страда от болно гърло или херпес по устните и в устната кухина. Дори вирусът на СПИН се открива в прекалено малки количества в слюнката и реално не може да причини инфекция.”, успокоява акушер-гинеколога д-р Борислав Кирчев в своята монография ”Любов без риск”. Той подчертава, че презервативът трябва де се превърне в част от нашето ежедневие – най-обикновен предмет като четката и пастата за зъби, за да се научим да го използваме без предразсъдъци и комплекси.

Използването на презерватив

  • Преди полов акт трябва да се каже на партньора, че ще ползвате презерватив.
  • Не бива да се използват стари презервативи, защото те имат годност, а стар презерватив би се скъсал по-лесно.
  • Веднага след еякулация презервативът трябва да се свали от пениса, за да не остане във влагалището пълният със сперма презерватив.

Съвети към родителите

В нашето съвремие се налага да се разговаря спокойно и делово с тинейджърите у дома по темата за предпазване от бременност и полово предавани болести. Дори може презервативите да се поставят на видно място, така че децата да знаят къде са. Добре е да им се предложат да ги ползват, без да задавате неудобни въпроси. Малкото неудобство в случая е нищожно, в сравнение със спокойствието да подсигурите здравето на вашия(та) тинейджър(ка).