Известният психолог Джет Деймънт твърди, че по-голяма част от хората намират идеалната си половинка. Но не успяват да преминат през петте етапа на любовта, а се разделят едва на третия. Така не успяват да научат много истини за себе си, а впоследствие дори се определят като нещастни в любовта. Какви са тези етапи и защо е важно да преминем през тях, за да сме щастливи?

Влюбване

Влюбването е първият етап, който е облян от хормона на щастието. В този период се сбъдват всичките ви желания, а надеждите ви намират реализация именно у партньора, който сте открили. Тук действа ефекта на обърнатия микроскоп – не виждате никакви недостатъци у партньора си, само положителни страни.

Начало на отношенията

В този етап любовта става по-сериозна. Тук обикновено двойките започват да живеят заедно. Сближавате се, опознавате партньора си добре, ставате близки. Тази връзка започва да влияе на всички аспекти от живота ви. В този етап могат да се появят и децата. Това е периодът на сигурността, изграждането на общо минало и бъдеще.

Разочарование

Това е съдбоносният етап, в който всичко се променя. Времето на разочарования и провалени надежди. Поведението на партньора започва да дразни. Скандалите и караниците стават все по-чести, търпимостта все с по-нисък праг. Появяват се първите желания за промянаи раздяла. Тук се установява и вкоренява и мисълта – „Животът е кратък, защо да се мъча“.

Преодоляване на кризата и преход към високата любов

Ако успеете по някакъв начин – с взаимни компромиси, прошка, промяна, нагаждане и т.н., да минете през трудностите на етап 3, то следва четвърти, в който много от илюзиите вече са отпаднали. Пред вас стои не човекът, който сте си представяли, а истинският ви партньор, реален такъв, какъвто е в действителност. Ако успеете да се влюбите именно в този човек, истинския, връзката ви ще продължи завинаги. Тук приемате човека с всичките му недостатъци.

Осъзнаване на истинските сили като двойка

Когато се научите да преодолявате различията и разногласията си, идва и знанието, че вие двамата имате сили да промените света. Не просто да живеете заедно, а да живеете заедно за някакво общо ваше дело или занимание, което е общественополезно. На този етап двойките могат да започнат общ бизнес, да творят, да пишат, да напуснат града и да заминат на село и т.н. Когато пзапочнете и да мислите като един, с пълна сила може да кажете – това е моят човек!