Изследване, проведено от д-р Елън Лан, психолог и доцент по сексология, с негови колеги от университета в Амстердам, сред четиридесет жени, дава интересни отговори за това как нежният пол приема най-явните белези на своята женственост. Те отговарят на въпроси, свързани с облика на тяхната вулва, интимния аромат, претърпени операции, удовлетворение от визията, срам от лекарите или партньора. По-голяма част от жените дават си дават оценка 21 от максимум 27.

Жените в това проучване са абсолютно доволни от своя пол. Тези, които не харесват нещо в себе си, обикновено не са доволни от прекалено големите си малки срамни устни. Парадоксално е обаче, че никоя от тях не знае кое е прието за нормално в това отношение. Британско проучване, ръководено от лекари хирурзи и гинеколози, дава следните резултати - дължина на срамните устни също варира от 2 до 10 см! Освен това те са асиметрични. Единственият необичаен случай бил, когато асиметрията се равнявала на повече от 3 см.

Списания, вестници и видеа редовно използват програми за коригиране и ретуширане с цел промяна на женските полови органи, за да изглеждат идеални. Именно това създава погрешна представа у жените как трябва да изгледа тяхната вулва. В Playboy редовно ретушират изпъкналите малки срамни устни, за да изглежда вулвата млада, гладка и гъвкава. 

Разбирането на това какво е "нормално" може да подобри или тотално да провали представата на жената за самата себе си.