Следват пет причини, които ще ви убедят, че сънят в отедлни стаи спомага не само за пълноценната почивка през нощта, но и за сескуалната връзка между партньорите.

#Сънят поотделно подобрява отношението между партньрите
Изследвания сочат, че 50 % от съвременните двойки, които споделят едно легло, се оплакват от некачествен сън. Специалистите отадават това на липсата на пространство и други странични фактори като хъркане, местене и липса на въздух в спалнята. А недостигът на пълноенен сън може да отприщи развитието на редица здравословни проблеми, като депресия, сърдечни и белодробни заболявания, инсулти, нервно напрежение и др., припомнят още те. Според експертите добрият сън е от изключително значение за подобряване на настроението, ума и самочувствието, и най-вече, той оказва благотворно влияние върху междуличностните отношения при партньорите.

#Заздравява връзката между партньорите
Много хора се страхуват да спят по отделно, смятайки, че това ще се отрази зле върху връзката им. Повлияни от културни стереотип, повечето от нас смятат, че щом двама души спят отделно, значи са нещастни. Въпреки това, добре е да се замислите в какви случаи самите вие сте предпочитали да спите отделно, а това определено се е случвало с почти всички семейни двойки, твърдят специалистите. Техният съвет е просто да си припомним ситуации, в които сме решавали, че тази вечер няма да спим в едно легло в половинката си. Да спите отделно означава, че сте наясно с вашите отделни и независими потребности. Не е нужно да страдате заради индивидуалните си или биологични несъответствия само и само да докажете, че се харесвате един на друг, твърдят още психолози и сексолози.

#Не пречи на интимните ласки и сексуалния живот
Сънят поотделно в никакъв случай не оказва негативно влияние върху вашия интимен и полов живот. Вярвате или не, любовта е много повече от това просто да спите в едно легло. Тя е нежност, вярност, доверие, уважение. Пък и нека да бъдем честни – искате ли секс, може да го правите, където си поискате в дома – било то в спалнята или под душа в банята. Това че спите отделно, не означава, че не можете да се отдадете на интимни ласки, да се гушкате в леглото, да четете рамо до рамо една и съща книга, да се наслаждавате на сутрешното си кафе, облегнати заедно на големите пухкави възглавници.

#Гарантира усещане за свобода, комфорт и уют
Нека да си признаем – кой не обича да се разполага на голямо легло и да се наслаждава на широтата и комфорта, които то предлага. Можете да разперите ръце и крака така, както само вие си знаете, и на никого да не пречите с това. Споделянето на един покрив съвсем не означава, че трябва да споделяте и едно легло. Все пак живеете заедно, а отделният сън единствено може да ви осигури не само повече удобство, но и много по-здрав и пълноценен сън.

#Увеличава либидото
Наред с всичко останало, психолозите твърдят, че сънят в отделни помещения дори може да засили чувствата, както и да окаже още по-благотворен ефект върху връзката, засилвайки страстта и либидото между партньорите. Друг плюс на съня в отделни стаи е, че възпрепятства развитието на собственическо чувство у партньорите един към друг, което им помага те да не се възприемат като даденост, което обикновено се появява в резултат на постоянното присъствие на партньора до вас. Спането в отделни помещения освежава връзката и поддържа любовта, уверяват още психолозите.