Когато имаме сърдечно страдание, нито диетичното хранене, нито бягането в парка ще бъдат достатъчни, за да неутрализират негативния ефект от болката и разочарованието. Всяко изоставяне или несподелена любов са стрес, който действително ни разболява. В такъв период нивото на адреналина се покачва с повече от тридесет пъти в сравнение с това на доволните хора. Изръсеният адреналин води до учестяване на сърдечната дейност, свиване на артериите, главоболие, високо кръвно налягане, аритмия.  

Едно е сигурно, любовните мъки са най-важните ни житейски уроци. Те ни карат да осъзнаем много неща и да направим драстични промени – смяна на работата, изнасяне от дома на родителите, преместване да живеем в чужбина или в друг град.

Когато опознаваме нараненото си сърце, ние всъщност го лекуваме. Защото именно тогава разбраме своите вини и грешки, и тези на любимия човек. Проглеждаме за причините, които са обезцветили любовта и са провокирали края на връзката ни.

Спасителна тактика е връщане към любимите занимания, които сме били изоставили. Угнетеното ни сърце има нужда от повече време за релаксация и за забавления. Време е да си отворим очите си за хората, които се интересуват от нас с добронамереност и уважение. Но, без желание за реванш и впускане в случайни нови връзки. Става въпрос за приятелство и познанства, които зареждат с ентусиазъм. Карат ни да се смеем, да се чувстваме приета и харесвани. Смехът и целувките ни правят по-спокойни и здрави. Причината е, че хората, които се смеят имат по-ниски нива на кортизол, хормон на стреса.

Малко се иска, за да насочим грижите и мислите си към нас самите. Върху мечтите и хобитата, за които не сме били подкрепяни, защото свободното време изцяло сме заделяли за любимия си. Имаме едно-единствено сърце и един живот. Трябва да се грижим за тези безценни богатства. Това може да стане като се стремим към по-висок жизнен стандарт с повече щастие и спокойствие. 

Само като си припомним от колко много неща сме се интересували по-рано и се впускнем към тях – нови книги, уроци по танци, изучаване на чужд език или компютърни програми, курсове по градинарство, рисуване - всичко, за което сърцето ни трепва. Така можем да сложим край на страданието. Време е за действие.    

Свързани статии

Умение за справяне със стреса

Нуждата от почивка за повече успехи

Шест препоръки за здраво сърце