Какво е любовта, това не знае никой, но мнозина са я изживели и не могат да се разделят с нея завинаги. Любов-отдаденост, любов-взаимност, любов-доверие и подкрепа, любов-саможертва, любов-вдъхновение и още много други форми на любов може да намерите в романите, оперите и в живота на хората, които познавате. Неслучайно мислители, философи и учени са търсили и търсят отговора какво стои зад любовното чувство.

Истината е, че влюбените са с по-добра имунна система и по-рядко боледуват. Те са със спокоен характер и по-устойчиви на стрес. Влюбените двойки доживяват дълголетие заедно, доволни от живота си. Влюбените хора са по-красиви, защото са озарени от радостта с ведра и добронамерена усмивка. Всеки знае, че любовта не може да се скрие. Любовните преживявания имат своите физиологични характеристики - разтуптяно сърце, пламнали страни, изпотените длани, променен апетит, тръпки по цялото тяло на вълни от радост, припрян говор и още много други. Това се признаци на повишеното ниво на адреналин в кръвта, който се отделя под въздействие на  фенилетиламин - веществото, което е отговорно за любовната възбуда.

Така наречената "любов от пръв поглед” е подсъзнателна бърза оценка на възхищение от човека, когото срещаме. Точно в такъв момент се секретира фенилетиламин, който като естествен наркотик в мозъка дарява влюбения с щастие, смелост, решителност и нови идеи. Затова всички се учудват от промяната в постъпките на влюбените, дори не могат да ги предвидят.

За съжаление, с намаляване на това вещество или по-скоро от привикването на организма към него любовта сякаш започва да затихва. Времето за този бурен ефект е средно около една година и половина. Прерастването на страстната любов в спокойствие и сигурност се обяснява с преобладаването на хормоните на щастието  - ендорфини. В много отношения  именно те запазват и продължават съществуването на любовните отношение дълги години. Изводът е, че не всяка любов е обречена.

Вярвайте и очаквайте вечната любов!