Клише е, че всяка жена мечтае да се види в сватбена рокля. Но може би всяка жена мечтае да открие човек, който да я допълва, когото тя да допълва, с когото да се смее, да може да поговори, да слуша музика, да се разходи, да гледа звездите... и всички неща, които ни се случват в живота. Бракът може да е логичното продължение на тези неща, ключът, който пристяга катинара на връзката. И като всяко нещо и той има своите тайни, които остават скрити, докато някой не повдигне завесата.  

Бракът може да е досаден. Не изключено да има моменти, в които усещате брака си като ограничение и леко завиждате на приятелките си, които не трябва да се прибират, за да сложат вечерята и имат свободата да флиртуват с който и да е мъж в бара. Досадата и скуката са съвсем нормално нещо, стига да не са постоянни.

Никой от нас не си е мислел, че бракът му няма да бъде перфектен. Напротив – от нежната дантела по ръба на сватбената рокля до сутрешната целувка за събуждане – си представяме всичко чудесно и обилно полято с мед. Но медът в бурканчето често свършва. Точно в тези моменти човек се амбицира още повече и преодолява трудностите. Именно това са стъпките, с които се гради силният брак.

В брака трябва да има много взаимно уважение и доверие.

Ако искате брак, защото имате нужда от адреналин -  по добре скочете с парашут, напийте си и си направете татуировка или се разходете с червени панталони по време на корида в Испания. Но в никакъв случай не се омъжвайте. Бракът не е за хора със слаби сърца.

Бракът включва и всички негови ужасни навици, които дори не сте предполагали, че той има. Ще има моменти, в които тихо ще се чудите дали той някога ще се откаже да заспива на дивана, докато му говорите, ще има и такива, в които ще му вдигате страхотни скандали, защото това е било само последната капка в чашата. Но... това е човекът, който сте си избрали. И в повечето случаи не се променя.

Бракът не е закуска в леглото и секс по 4 пъти на ден. Бракът е и пране на миризливи чорапи, недостиг на пари, скъсано перде, изнервени сутрини, мусака за вечеря...

В брака делиш всеки свой ден с друг човек. Затова бракът не е за егоисти. Може да сте приятели с някой мъж 30 или дори повече години, но омъжите ли се за него, нещата помежду ви могат да се променят. Просто е различно.

Понякога имаме нужда от малко лично пространство. И това няма нищо общо с любовта помежду ни. Просто обичаме и себе си.

Най-добрата проверка за добрия брак е времето.

Той може да е обещал да е с вас в радост и тъга, докато смъртта ви раздели, но да не иска дори да танцува с вас на дансинга.

Само в романтичните френски комедии тя се събужда, поглежда го и си мисли, че след като се е омъжила за него, животът й вече е 100% пълен. Всъщност, по-често се буди и си мисли, че ако той продължава да хърка, ще спи на дивана.

Ако на определен етап от брака си кажете, че той е добър и че нещата ви се получават, трябва да положите двойно повече усилия, за да може нещата помежду ви да продължат да бъдат такива и да може да си кажете същото след още толкова години.

Бракът е като растение - понякога листата му падат, но когато цъфти – ще е с най-красивите цветове, които сте виждали. Затова често влюбените си подаряват цвете в саксия и се опитват да се грижат за него така, както се грижат за чувствата помежду си. Бракът има нужда от грижи и нежност.

Всяко нещо губи от блясъка си с времето, но точно времето, което сте прекарали заедно, ще направи брака ви ценно.

Бракът е приятелство, а приятелите понякога се разделят – заради обстоятелства и недоизказани неща. Но по-важното е да си спомнят защо да били приятели през цялото това време.

Тайната на брака е, че той е истина, случващо се. Той е красив, има душа, диша, променя се, развива се, той е съюзът между двама. И въпреки че не винаги всичко ще върви по мед и масло, бракът е едно от нещата, за които си струва да се борите.