17 август 1962 г. 18-годишният Петер Фехтер е застрелян при опита да премине Берлинската стена. Пада ранен между двете граници. Никой не му помага – нито от ГДР, нито от ГФР. Петер умира от загуба на кръв. Ако това се беше случило 27 години по-късно, той щеше да живее. Защото точно на 9 ноември 1989 Берлинската стена е разрушена.

Oтбелязваме 22 години от обединението на Източна и Западна Германия. Берлинската стена е паднала, но колко други сме си издигнали, при това сами?

Стени, които градим, заради случайно казани/дочути думи

Случвало ли ви се е просто да се озовете в не/подходящото време, на не/подходящото място и това да се окаже причина да чуете нещо не твърде приятно? Минавайки край кухнята, дочувате разговор на половинката си, в който се уговаря за среща в четвъртък след работа и затваря, след като праща целувки. В същия ден сутринта ви споделя, че ще закъснее, защото има среща с приятели. Да бе, да, откога типовете, които на всеки голям мач ти усмърдяват хола на бира и цигари започнаха да се целуват помежду си!? Ако не ти се беше допила вода точно в този момент, нямаше да чуеш всичко това. Сега обаче червейчето на съмнението тихо, но с остри зъбки, започва да те гризе. Вдигаш скандал или премълчаваш – продължението няма значение. По-важното е, че между вас вече започва да се издига невидима стена. Тухличка лъжа, хоросан недоверие, тухлична съмнение, хоросан яд…

Стени, които градим, заради разстоянията

150 км са достатъчно разстояние, за да направят пропаст в отношенията между хората. Личен опит! Толкова неща са на един клик разстояние – спа хотел в Бали, електронна книга от библиотека в Хърватска, но това се оказва недостатъчно, за да ни предпази от стената, която издигаме заради разстоянието. Не, не твърдя, че не могат да се поддържат перфектни, дори интимни отношения от километри. Но определено същите могат да подействат силно разграничително.

Стени, които градим, заради високите си токчета

Приемете високите токчета за сборно понятие. Всъщност те може да са часовник от Hugo Boss, чанта от Ore10, чаршафи от Angel Schlesser, бижута от Swarovski. Те може да са вашият входен билет към определено общество или групичка в училище, но може и да са панелите, с които ви обграждат и не ви допускат в тези групички. Факт е, че народната мъдрост По дрехите посрещат по ума изпращат днес напоследък често има ново звучене. Със сигурност сте го усещали в ежедневна ситуация като следната – влизате в магазин, а продавачката преценяващо ви оглежда. Леко набръчканата кожа на ботушите и изтърканите ви дънки за нея са сигурен знак, че сте от типа „Само гледам”. Ами, да, като не сте с Guess . Случвало ли ви се е?

Какви са стените, които вие градите? А има ли такива, които рушите?