Събужда се човек сутринта и какво му предстои? Поредният скучен ден в офиса: все същите колеги, все същото гадно кафе, все същата бумащина. Ех, няма ли как да назначат някоя красива и амбииозна девойка, за да разведрява обстановката и да подслажда ежедневието? Колко му е, нищо чак толкова лошо няма в една малка афера на работното място. Нищо лошо ли? Я помисли пак! Какво е влиянието на големината на фирмата и корпоративната култура върху романтичния и сексуалния живот на работещите там?

В малките фирми колегите обикновено са добри приятели помежду си; близките отношения се запазват дори и след като професионалните пътища се разделят. В големите компании обаче, човек среща много интересни хора, но обикновено отношенията помежду им си остават колегиални. Какво тогава се случва, ако започнем сериозно да харесваме някой, с когото работим? Зависи. Ако имате късмет, може да последва "и живели щастливо до края на дните си"; а ако нямате..., положението наистина става много напечено.

Той я желае

Основното предимство на офис-романса е, че колегата има възможност да оцени чувството ви за хумор, интелекта и естественото ви поведение. Това увеличава шансовете ви да свалите красавицата на отдела - при положение, разбира се, че притежавате изброените качества. Но не се заблуждавайте, връзката, че дори и само флиртуването с колега, е доста рисковано начинание, както и да се завъртят нещата.

Дори няма да се спираме на възможността за провал; нека приемем желаното за действителност и допуснем, че сте успял да свалите обекта на желанията си. Очевидният проблем е, че още с първата стъпка вие доброволно превръщате личния си живот в офис-клюка номер едно... което ви прави моментална жертва на какви ли не слухове, инсинуации, полуистини и сценки от рода на "тя каза/той рече".

Той я получава... А после?

И за какво беше целият този зор? Изведнъж се оказва, че сте отписали всички останали жени в отдела! Само дето никой няма да ви даде Нобелова награда за саможертва.
Това обаче не е задължително. Опитът сочи, че шансовете за успех се увеличават неимоверно, ако мъжът насочи вниманието си към една-единствена колежка, вместо да се прави на офисния дон Жуан. Жените не са глупави, те незабавно усещат кой само си разиграва топката и кой е сериозен кандидат. Насочването на стрелата на Амура в множество посоки обикновено оставя мъжа с празни ръце.

Можете ли да пазите тайна?

Първият проблем пред участниците в служебния романс е дали да позволят връзката им да стане обществено достояние. При условие че интересът е взаимен и никой не се е оплакал на шефа или на някой от колегите, съвременната корпоративна култура все повече се отваря към вътрешно-офисните романси.
Определено най-добрият начин да информираш колегите си не се крие във вътрешната мрежа за размяна на съобщения. Оптималният начин е в случай, че някой те попита, да бъдеш откровен. Логиката е съвсем проста – казвай истината и само истината, но само при зададен въпрос; недей да изхождаш от предположението, че колегите ти непременно ги интересува любовния ти живот.
Очевидно е, че връзките между началници и подчинени са по-деликатна тема, особено с оглед на нарасналия през последните години брой съдебни искове за сексуален тормоз (Крис Рок пък гледа на нещата по друг начин: "Какво е сексуален тормоз? Когато ти се натиска грозен мъж.”)

Какви са шансовете пред служебната връзка?

Събудите ли веднъж подозрение, най-добре е да се уверите, че колегите ви са наясно с вашата връзка - при условие, разбира се, че фирмата ви не забранява подобни контакти. Опитите ви да криете връзката си от колегите може да бъде приета като знак, че вие:
а) сте прекалено срамежлив или потаен (е, това може да се преживее... ако сте в състояние да обясните това на нея);
б) се срамувате от тази връзка или нещо още по-лошо (положението тук вече хич не е розово);
в) се опитвате да сваляте и други колежки (Бягай, Форест, бягай...).
При всички случаи, най-добрият вариант е да обсъдите въпроса с вашата любовница-колежка и да се уверите, че и двамата разбирате и сте готови да поемете риска.

Да флиртуваш или да не флиртуваш – това е въпросът?

Без съмнение, това е най-деликатният въпрос.
Ако просто търсите неангажиращо развлечение, то можете изцяло да се насладите на авантюрата. Заведете обекта на желанията си на всякакви екзотични и приятни местенца и се забавлявайте на воля, особено ако не сте си поставил за цел да изградите кариера в настоящото си работно място. Ако играете с открити карти, няма какво да губите и просто можете да си доставите удоволствие през ловния сезон. Така всички ще се забавляват.
От друга страна, ако намеренията ви са почтени (т.е. сте влюбен и искате да имате връзка), тогава недейте, повтарям, недейте да приемате никакви алтернативни задявки, независимо колко привлекателни са те.
От момента, в който спечелите сърцето на дадена колежка, вие сте обречен да бъдете офисната двойка и повечето от останалите колежки ще спазват дистанция, когато узнаят, че вече сте влюбен в друга. Един обигран играч би могъл да изпраща сигнали към различни обекти, но офисът рядко е чак толкова голям. Разнообразието е хубаво нещо, но не прекомерно.

Ревността убила котката

Независимо че мъжете обожават вниманието, уверете се каква точно е крайната цел. Колкото и съблазнителни да са поканите, не наливайте масло в огъня, ако имате намерение да останете с приятелката си. Ако досега сте си мислили, че гимназистките са ревниви, още нищо не сте видели: положението става все по-зле с увеличаването на възрастта им.

Женски бой

Ако се срещате с момиче от офиса, това съвсем не означава, че всички останали колежки ще започнат да странят от вас. Напротив – има голяма вероятност някои от тях да предприемат обсадни действия и да насочат чувствата си точно към вас. Ако обичате гаджето си, не го наранявайте. Уверете се, че както тя, така и колегите ви знаят какво изпитвате към нея, колко я цените и че останалите желаещи няма смисъл да се и надяват.

Купони с колеги

От време на време е съвсем нормално е да излезете с колеги на по чашка - това е приятно и очаквано събитие. Но нещата внезапно се променят, когато сте с приятелката и с колегите си. Хубавото е, че тя работи на същото място като тебе, така че няма да седи и демонстративно да ти скучае, докато ти и останалите раздувате служебни клюки. Кофтито е, че се получава следното - живееш, купонясваш и работиш все с една и съща жена.
Супер – цял живот точно за това си си мечтал (ако можехме да предам сарказъм с визуализация на екрана, тук щеше да е правилното място). Единственият ми съвет е да се увериш, че и двамата имате своята собствена компания приятели, с която да се забавлявате на купона. Винаги възникват проблеми, когато прекарваш твърде много време с един човек – независимо дали ти е колега или не.

Мир и разбирателство...

Е, за това не е особено трудно да се сетите и сами – точно така, никакви скандали в офиса! Не си изкарвайте публично кирливите ризи, още по-малко пред колегите си.

В заключение, служебният романс има шанс да просъществува само ако единият или и двамата участници в него възнамеряват скоро да напуснат работа. Ако любимият човек е и твой колега, това лесно би сложило край и на най-сериозната връзка.