Автор: Таня Димитрова
Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

8.00 сутринта е, разтърквам сънливите си от сън очи, прозявам се отегчено. Иска ми се да кажа добро утро на някого, но стаята е празна. Отивам до прозореца. Прекрасен ден е навън, натрупал е сняг навсякъде. Всичко е бяло и красиво. Романтика..., която няма с кого да споделя.

Досада пронизва сърцето ми, но упорито се захващам със задълженията си, за да не потъна в капана на самосъжалението.

Звучи ли ви познато?

Наближава Св. Валентин, не толкова харесван празник от хилядите самотни лица, които имат единственото провинение, че не са срещнали правилната половинка. Животът понякога е суров!

И въпреки, че самотата изглежда ни е отнела почти всичко, тя ни е оставила една отворена вратичка към нашето щастие – мечтата! Трудно е да поддържаш мечтите си живи в свят, в който стереотипите нагло са ти взели свободата да бъдеш себе си.

Вие там! Да, вие! Самотните, мечтаете ли за сродна душа, за половинка, за красива любов?

Не сте сами. Хиляди са хората, които опитват да успокоят сърцето си на прага на празника на любовта с изтъркани фрази или с опити да омаловажат значимостта на любовта. Заровили чувствата си надълбоко, поради страх да не бъдат наранени или да не бъдат разкрити.

Но как да преживеем още една порция от „Love is in the air”?

1. Позволете си да бъдете такива, каквито сте

Звучи елементарно, но не е лесно да бъдем открити. Безжалостни „акули“ дегизирани в привидното си щастие дебнат, за да погълнат нашия скрит ентусиазъм. Уникални сме такива, каквито сме и всеки опит за саботаж от противника започва с думите „Ти трябва...“.

Не сте ли забелязали, как почти всеки се опитва да ви промени според собствения си калъп за съвършенство? Но ако позволите на друг да ви моделира според неговите си критерии, то ще загубите всички шансове да бъдете уважавани. Ставате играчка в ръцете на някого, който може би не вижда по-далеч от собствения си идеал. Затова бъдете най-доброто, което можете да бъдете – себе си!

2. Изненадайте „нападателя“

Винаги се намира някой, който да забие още един пирон в душата ни. Доволни от късмета или постижението си, някои щастливи двойки не се въздържат да ни завещаят уроците си. Често техните убеждения стават повод да започнем да се съмняваме в себе си и способностите си. Критиките им за личността ни, винаги са за наше „добро“, но резултатите се разминават с тази идея. Да си на 28 и да си сам е „криминално“ престъпление според някои „любовни експерти“, но това не бива да ни натъжава.

Един добре измислен предварително отговор би попарил много злостни коментари още в зародиш. Въпроси и твърдения, върху, които е добре да се помисли са: „Намери ли си гадже?“, „Е, хайде, време ти е!“, „Много си взискателна/ен.“, „Не търсиш достатъчно.“, „Трябва да станеш по-..., за да успееш в любовта“ и др. Една искрена, красива усмивка и мълчание също биха помогнали.

3. Като нямаш гадже, обичай самотата си

Понякога е трудно да се примирим със самотата си, но тя е състояние на духа. Можем да открием много ценни моменти именно, когато се примирим с положението си. Егоистично можем да запазим всяка минута само за себе си, да правим нещата, които обичаме и да инвестираме единствено в нас самите.

4. Позволете си да помечтаете!

Мечтите са безплатни. Те освен, че са достъпен начин да се отпуснем, също помагат да изясним целите си. Хубаво е да бъдем реалисти, но добрите идеи могат да направят чудеса с живота ни. Мечтаейки, можем да разберем какво търсим, какво искаме от живота и на къде вървим.

Нека спрем да „угаждаме“ на другите, като се опитваме да оправдаем очакванията им за нас. Мечтите ни са си само наши!

5. Творете

Любовта е прекрасно чувство и когато сме влюбени сякаш нищо друго няма значение, но дали наистина е така? Какво се случва, когато изведнъж любовта изчезне и ние отново сме останали само със собствената си компания?

Разделите са болезнени, несподелените чувства също, но няма нищо по-важно от това да останем здрави. А как да останем здрави, ако се задавяме в мъка? Творчеството е един безопасен начин да изразим емоциите си, да извадим болката и негодуванието от самотата си. Картина, текст или танц, всичко това може да помогне да се справим с негативните чувства.

Самотата е изкуство. Трудно е да не гледаме завистливо на множеството щастливи двойки, които сякаш нарочно парадират с успеха си около нас. Трудно е да останем спокойни тогава, когато искаме просто да усетим близостта на сродната си душа, а нея я няма. Трудно е да запазим надежда тогава, когато всичките ни опити да намерим любовта се провалят. Но винаги имаме свободата да помечтаем и да се стремим да имаме най-доброто – един красив и пълноценен живот, с или без половинка до себе си.

Материалът е предоставен от семейния портал mamatatkoiaz.bg