Първото, което привлича погледа на мъжете не е лицето на жената, а гърдите й. Това може би е нещо, което знаете и от по-рано, но сега вече е потвърдено от научно изследване и от цели 47% от мъжете, които били включени в него.

Освен гърдите в списъка на мъжкия поглед са талията и ханша, съобщава БГНЕС. По-малко от 20 на сто от мъжете гледат женското лице.

При това женските прелести не само, че са първото, към което поглеждат мъжете, но и задържат най-дълго вниманието им. Мъжкият поглед е прикован към гърдите десет секунди повече от другите части на женското тяло.

Защо? Учените свързват това поведение с еволюцията, защото жените с голям бюст и тънка талия имат повишено ниво на женския хормон естроген. Някой от учените смятат, че мъжкия поглед се задържа по-дълго на тази част от тялото, защото единствено гърдите естетически са интересни.

Проучването е направено в университета в Уелингтън, а на участниците са показвани снимки на жени, като дигитално са променяни гърди талия и ханш. Използвани са и камери, с които се е следяло движението на очите. Освен това учените открили, че на мъжете им е необходимо 0.2 секунди, за да "измерят" фигурата на жената, а също така, че макар и в по-малка степен, но все пак поглеждат и към ръцете, колената и стъпалата.