Общоприето е схващането, че след секс трябва да се чувстваме чудесно – щастливи, разгорещени и удовлетворени, изпълнени само и единствено с положителни емоции. Оказва се, че не винаги това е така.  

Усещането за тъга след секс си има и свое медицинско название – "постсексуална дисфория" – следсексуално раздразнение, придружено от чувство за тъга и тревога. Все още не знаем много за този феномен, който тепърва предстои да бъде щателно проучен. Въпреки това изследователите са стигнали до някои заключения, които хвърлят известна светлина върху въпроса: Нормално ли е да се чувстваме тъжни след секс?

#Защо плачем след секс
Едно малко, но революционно по рода си изследване от октомври 2015 г. показва, че 46% (от 230 жени в колежанска възраст) поне веднъж в живота си са изпитвали следсексуално раздразнение. Това означава, че почти половината от жените в активна възраст са се чувствали или са попадали в състояния на меланхолия, безпокойство, агресия, депресия след секс, дори той да е бил хубав. Същите ефекти се наблюдават и при мастурбация.

Състоянието се наблюдава и при мъжете. Хората описват феномена като "чувство на яд или срам", а също и като "да загубиш част от себе си". Тези усещания невинаги са съпроводени от сълзи, както понякога има и сълзи без чувства. За това състояние се знае малко и учените с а объркани, но поне за едно са единодушни – след сексуалното раздразнение не трябва да е повод да се чувствате изолирани.

#Тъгата след секс не e повод за радяла
Изводът е, че можем да получим най-върховния оргазъм с човека, когото обичаме лудо, и в същото време да изпаднем в потиснато настроение след това. Това е знак, че не става дума за влошени отношения между партньорите и че подобно чувство не е повод за раздяла.

#Мнението на психологът
Хората, които се почувстват разтревожени или раздразнени след секс, е добре да потърсят обективната причина за това усещане. Възможно е разковничето за подобно раздразнение да се крие в партньора или в заобикалящата среда.
#Оргазмът е взрив и освобождение от натрупани емоции
Докато оргазмът може да се усети като увеличаващо се и освобождаващо се удоволствие, едновременно с чувството на наслада той може да породи и други усещания на психологическо ниво. Състоянието може да бъде оприличено с тенджера под налягане - оргазмът катализира взрив на натрупалите се през деня, седмицата или месеца негативни емоции, а комбинацията от появата на всички тях да ни накара да се чувстваме унили и психически изтощени.

#Очакванията надвишават реалността
Едно от непотвърдените заключение по въпроса за тъгата, настъпила след секс е, че това чувство е напълно дасе зароди и в моментите, когато преживяването от самия полов акт не отговаря на представите за него.

#Няма нищо страшно, че понякога се чувстваме тъжни след секс?
В крайна сметка усещането за тъга, потиснатост и неудовлетвореност след секс далеч на означава, че прoблемът е във вас или че имате някакъв психологически проблем, от който сексуалният ви живот завинаги ще страда. Ако ви се е случвало да изпаднете в мрачно настроение след половия акт с партньора си, когото силно обичате, това може да означава, че по необясними причини сте се оказали под влияние на един много мистериозен феномен, който тепърва предстои да бъде задълбочено проучен.