Случвало ли ви се е да смятате, че не сте в най-добрата си форма на работа, когато сте в цикъл, ами се чувствате уморени и разконцентрирани? Оказва се, че всъщност менструацията няма въздействие върху мисловната ни дейност и паметта, сочи проучване публикувано във Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Изследването се е провело на 68 жени, които минали през два поредни менструални цикъла. Учените ги помолили да завършат 10 теста, които проучвали три аспекта от тяхната мисловна дейност – визуална памет, изпълнителни дейности и тестове за внимание.

Те се фокусирали върху хормоналното ниво на жените и дали има промяна в мисловната дейност по време на тестовете. Учените установили, че нивата на естроген, прогестерон и тестостерон в тялото на жената нямат въздействие върху визуалната им памет и тяхната възможност да внимават за две неща едновременно.

Всъщност разконцентрирането и умората, която усещаме по време на цикъла, си и създаваме ние самите в ума, твърди д-р Мариа Менке от UPMC in Pittsburgh.

Не е нужно да премествате важна среща, защото смятате, че представянето ви ще е лошо по време на цикъл,” твърди тя.

Леки тренировките, противозачатъчни и други лекарства могат да помогнат срещу негативните усещания по време на менструацията.