Да беше елементарна математика, да отговоря, че 1+1 = 2. Но тук има толкова условности, че няма как да не разгледам въпроса от няколко различни ъгъла.

90-градусов ъгъл
Приятелството е безполово

Пол има сексът, най-малкото, защото едно от значенията на думата е такова (sex - от англ. пол). Но приятелството си е едно нахилено, клатещо краката си в пространството добро и симпатично нещо.

Известният писател Рей Бредбъри си има списък, в който записва всички свои влюбвания. Той съветва всички, които искат да станат писатели, да си имат такъв, да следват собствените си влюбвания и да пишат. Рей Бредбъри признава, че се е влюбвал последователно в поезията, в библиотеката, в драматургията... И е следвал любовите си, макар от театъра никога да не е изкарал и една стотинка.

Защо споменавам автора на „451 градуса по Фаренхайт”? Защото искам да вляза в обувките на неговата логика и да докажа, че щом можеш да се влюбиш в библиотека, значи можеш да си приятел с... огледало, куфар, мъж дори. Приятелството е безполово и за него няма значение на кого говориш и кой ти отговаря насреща. За него е важно говоренето, споделянето, топлите прегръдки, утехата, дългото мълчание дори, от което не се чувстваш конфузно, а напротив – най-добрата компания е на горещото кафе. ПриятелствоТО е То. Не бива да му даваме родове и числа. Не бива да го обличаме в розова рокля или в сини панталонки. Не бива изобщо да го определяме, а просто да го имаме.



180-градусов ъгъл
Когато се появи сексът, който отрязва главата на приятелството. До кръста

Все има по някой мъж, който ти се иска да обгрижваш, да му бъдеш приятелка... но в дъното на женския си мозък знаеш, че всъщност повече от това искаш да се целувате и да сте заедно в леглото. Където да НЕ спите. Да сте на 180 градуса един спрямо друг, или нещо друго, страстно овъртолено, като поза 69.

Напрежението между вас е видно като неонова светлина в тъмна дискотека, но и двамата не искате да си го признаете. Докато в един момент жичката не прегори и не си излеете страстите.
Сексът не означава непременно край на приятелството. Но често се случва точно така. „Бяхме най-близки, затуй отсега нататък ще сме най-чужди в света.” Честно, прекалено широкоскроена съм, за да я разбера тази философия. И ако не бях ставала свидетел в реалния живот на провалени добри приятелства между мъж и жена, заради секс, никога нямаше да повярвам, че може да се случи. Но е факт. Сексът пристига с цялото си бойно снаряжение и отрязва главата на приятелството до кръста.

После на жената й е неудобно да гледа мъжа в очите. Мъжът се чувства притеснен в нейно присъствие. И двамата започват постепенно да отбягват този конфуз, докато пропастта между тях не стане достатъчно голяма, че между двамата може да се прекара само за тънкото въженце на Здравей-Здрасти.



Нулев ъгъл
Когато в слабините няма чувства
Това е случай от онези, в които дългогодишни приятели – мъж и жена, в един момент правят секс. Обикновено се стига дотам случайно – виното е в повече, хормоните си казват думата, или просто им е скучно в петък вечер.

Сексът не е лош, но не е нищо особено. Познават се толкова добре, че няма с какво да се изненадат. Могат да си премерят степента на страстност по-добре от най-точния потенциометър, още преди да са си свалили бельото. Знаят си всеки достатък и недостатък. Няма как тя да възкликне  „О, колко ти е стегнат корема!”, или той да се диви „Баси, яките цици имаш”!”. Просто защото тя прекрасно знае, че той прекарва всеки ден по 2 часа във фитнеса, а на него му бяха любопитни циците й само първия път, когато се преоблече пред него. След секса всичко е постарому. Толкова не им пука за случилото се, че могат да се шегуват с него. Сексът не пречи на отношенията им, не им и помага. Просто си остават същите – тя и той, приятелите. Само са се опознали малко по-добре от вътре.



Много мои познати са на мнение, че мъжете са много по-добри приятели от жените. Става дума за приятелство между мъж и жена. Аз продължавам да твърдя, че за стойността на приятелството овулацията и тестостеронът нямат значение. Въпреки че в телефона си определено имам повече Николаевци и Димитровци, отколкото Елени и Анита.

Със секс или без, ако приятелството е истинско, няма как да бъде помрачено от малко ритмичното триене и слюнкообмен. Но ако просто сте наричали крехката връзка приятелство, защото винаги ви се е искало да се похвалите с мъж приятел, а тайничко все сте му гледали чатала, омачканите чаршафи ще си кажат тежката дума. 

Каква е вашата стуация? Може ли да съществува приятелство между мъжа и жена, или сексът винаги си казва тежката дума, щом половете са различни?