По време на месечния цикъл избягвайте да консумирате месо, защото мазнините, които съдържа то предразполагат за допълнителни болки в корема и спазми.

Особено ако стомахът ви е чувствителен. В случай, че не може да се лишите от месо, препоръчваме ви да заложите на рибата, поне за няколко дни.

Същото важи и за сладоледа, който е високо калоричен.

Солените продукти като солети, чипс, кракери... всичко що е с повишено ниво на сол е противопоказно по време на цикъл.

Солта разширява кръвоносните съдове и може да провокира по-силно кървене.

Кофеинът от своя страна може да повлияе върху продължителността и регулярността на месечния цикъл. Гинеколозите твърдят също така, че кофеинът подсилва и болките.

По-добре да пием черен или зелен чай, които съдържат процент кофеин. Да, не е същото, но е поне е нещо. 

За съжаление шоколадът и сладките работи могат да ни навредят когато сме неразположени, защото те ни зареждат с енергия и оправят настроението ни за много кратко време.

По-добре да посегнем към пресен сезонен плод, който не само ще ни набави необходимото количество захар, но и ще ни стабилизира кръвното.

Алкохолът също оказва влияние на организма по време на месечния цикъл.

Избягвайте да консумирате алкохолизирани напитки преди началото на месечния ви цикъл, защото алкохолът може да изостри предменструалния синдром и също така да увеличи кървенето след това.

Индустриалните полуфабрикати също не са добър избор за храна по време на цикъл.

Знаем много добре, колко много ни се хапват подобни деликатеси когато сме неразположени, но те увеличават нивото на естроген, което може да увеличи болките в долната част на пояса и на нивото на яйчниците.