Напротив, то трябва да бъде дори още по-питателно и засищащо. Балансирането на храните обаче от изключително значение за поддържането на добро и здравословно ниво на кръвната захар.

#Предястие
- Бъдете креативни при приготвянето на салати. Използвайте различни видове зелена салата и зеленчуци, като чери домати, ябълки, репички или чушки.

- Зеленчуците предоставят на организма богат набор от витамини и минерали, необходими за доброто здраве и са с ниска енергийна плътност (калории на грам) – важно предимство за хората с диабет тип 2, които обикновено трябва да контролират теглото си.

- Добра алтернатива на салатата е супата. Приготвени с изобилно количество хранителни зеленчуци (пащърнак, карфиол, праз), те доставят необходимата енергия на организма и стимулират добрия метаболизъм. Супата запълва и насища стомаха, осигурявайки в същото време на организма сравнително малко калории.

- Избягвайте добавянето на много сметана, мазни сосове или пълномаслено сирене към супите и салатите, поради високата им калоричност и високото им съдържание на наситени мазнини.

- Вместо това овкусете предястията с орехи или зехтин.

- Използвайте масла с високо съдържание на ненаситени мазнини (мазнини, които са течни при стайна температура) и ниско съдържание на наситени мазнини (в твърдо състояние при стайна температура) – доказано е, че ненаситените мазнини благоприятстват добрия холестерол, затова и консумацията им намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

#Основно ястие
- Рибата, особено мазната, е чудесен избор за основно ястие, особено след като повечето от нас не ядат достатъчно риба. Редовната консумация на риба осигурява на организма протеини и редица важни хранителни вещества като селен, йод, калий, витамин D и В-витамини, както и омега-3 мастни киселини, които се смятат за мощен враг на сърдечно-съдовите заболявания.

- Сьомгата и пъстървата са двете най-мазни риби и тяхното деликатно розово месо ги прави чудесен избор за романтична вечеря. Те също така са изключително леки, така че няма да чувствате тежест след вечеря.

- Добър избор за гарнитура към рибата са картофите, оризът басмати или спагетите, които имат среден гликемичен индекс. Това означава, че те освобождават глюкоза по-бавно в кръвта, което помага при контролирането на кръвната захар.

- Сервирайте изобилие от зеленчуци към основното ястие. Добра идея е комбинацията от два различни по цвят вида зеленчуци – например зелен фасул с моркови или зеле с печени домати.

- Избягвайте големите порции – в идеалния случай храните, богати на протеини или въглехидрати, трябва да могат да се поберат в едната длан на ръката ви.

- Не на тлъстото месо и течните сосове, тъй като те могат да добавят доста калории и наситени мазнини към теглото ви. Консумирането на повече калории, отколкото е необходимо, води до увеличаване на килограмите, което е проблем за диабетиците от тип 2. Голямото тегло може да увеличи здравословните проблеми, свързани с високия риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

#Десерт
- Прекрасен избор за десерт са киселото мляко, тропическите плодове, както и сладкишите с лека кремообразна основа.

- Нека все пак порцията десерт бъде по-малка от обикновената.

#Алкохол
- Не забравяйте, че консумацията на алкохол понижава нивата на кръвната захар, като може да доведе до застрашаващо живота състояние на хипогликемия.

- Чаша шампанско (но не повече) може да бъде една приятна част от вашата романтична вечеря.

- Пийте в умерени количества и винаги заедно с храната. Избягвайте да пиете на празен стомах.

- Комбинирането на алкохола с вода ще ви помогне да останете хидратирани.

- Не забравяйте също, че алкохолът съдържа калории – около 230 ккал - в голяма чаша вино, 90 ккал - в чаша пенливо вино и около 240 ккал - в халба бира.

- Избягвайте алкохолните напитки с високо съдържание на захар, като например сладки вина и ликьори.

- Добрата новина е, че пенливи вина като Cava или Prosecco, както и шампанското, са с ниско съдържание на захар.

- Избягвайте консумацията на бири, ябълкови и други вина, на чиито опаковки пише, че са с ниско съдържание на захар. Това е заблуждаващо. Въпреки че те съдържат по-малко захар в сравнение с други алкохолни напитки, съдържанието на алкохол често пъти е по-високо, отколкото си мислим.