Средно, на мъжа са му необходими 2,5 минути, за да
стигне до оргазъм. На жените обаче това отнема цели 12. Според различни данни между 29 и 35% от жените никога не са достигали оргазъм, а 21% от тях имат нужда допълнително да мастурбират след секс, за да стигнат върха на личното си щастие. 

Мит

В миналото се е считало, че да изпитва оргазъм просто не е заложено в женската природа. Женските видове животни от рода на бозайниците например се размножават, без да изпитват оргазъм. Защо им е тогава на жените това? Тази унизителна теория се е ширела доста време и никой по никакъв начин не бил способен да я опровергае.

Оргазмът и ДНК-то

Изследователският център към Лондонската болница „Св. Тома” изучавал поведението на повече от 4000 жени близнаци на възраст между 19 и 83 години. Целта била да се покаже дали жените стигат до оргазъм бързо, дълъг ли е той, имат ли нужда от допълнителна стимулация, изпитват ли го всеки път, когато правят секс, или се случва рядко. Резултатите показали, че всъщност да изпитваме оргазъм е заложено в женското ДНК.

Именно гените определят нашето физическо устройство, в това число положението на клитора и чувствителността на влагалището. Следователно женският оргазъм не е мит, а просто е заложен в гените.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Догадки и предположения

След поредица различни генетически закономерности и математически изчисления учените стигат до следната хипотеза: възможно е женският оргазъм да се разглежда като еволюционно явление в смисъла му на тест за мъжете. За да получат жената пълно удоволствие, мъжът трябва да бъде търпелив, грижовен, мил и физически издръжлив.

Ако се идентифицират точните гени, които отговарят за наличието или липсата на оргазъм при жените, достигането до него може да стане много по-лесно. Гените се повлияват от средата, а именно влезлите в тялото протеини, белтъчини и витамини. На тази основа теоретично е възможно да бъдат разработени различни по вид и консистенция препарати, които да помагат на жените при достигането на оргазъм.