През годините гърдите на жената се променят значително. Добре е да знаем какво и защо се случва с тази част от тялото ни, на която се крепи голяма част от самочувствието ни.

#Когато сте на 20+
Безброй промени

Размерът на гърдите ви може да варира по различни причини – промени в теглото или бременност, която за това десетилетие от живота е съвсем нормално нещо и също е свързана с промени в килограмите. Бременността също така може да направи ареолите по-тъмни, а зърната по-големи. След раждането те ще се върнат към предишното си състояние.

Поява на бучки и подутини
Фиброкистозните промени често водят до доброкачествени тумори (бучки) в едната или двете гърди. Менструалният цикъл също е променлив, тъй като нивата на някои хормони, например естроген, са непостоянни. Ако бучките са леко болезнени, това е знак, че вероятно се дължат на фиброкистозните промени. По-лошо е, ако не са болезнени, защото това е характерно за злокачествените образувания. При всички случаи е най-добре да посетите лекаря си.

#Когато сте на 30+
Увисване

След едно или няколко раждания е нормално кожата на гърдите да се разтегне заради големите промени в теглото. Възможно е да се появят стрии или птоза (отпускане на гърдите)

#Когато сте на 40+
Омекване

Менопаузата води до големи промени, тъй като яйчниците произвеждат по-малко естроген. Гърдите преминават през процес, наречен инволюция. При него тъканта се заменя от мазнина, която е по-мека. Процесът не протича равномерно в цялата гърда, поради което може да се появи усещане за бучки. Ако те са меки като страничната част на носа, всичко е наред. Ако са твърди като ръба на носа, трябва да отидете на лекар. Затова е важно от време на време жените да опипват гърдите си.

Намаляване на плътността
С годините еластичността на гърдите спада, тъй като колагенът намалява. Плътността също намалява и това е една от причините лекарите да препоръчват по-често правене на мамография. Благодарение на понижената плътност лекарите виждат по-добре какво се случва.