Сексуалните проблеми са необятна тематика, защото естествено присъстват в живота и на мъжете, и на жените. Със секс човек може да подклажда любовта, но може и да я загаси. Всеки проблем в тази сфера, независимо физически или психически, води до негативни последствия – лоши взаимоотношения и разтрогване на връзката. Загубата на интерес към секса унищожава спонтанността и красивото в сексуалното общуване между партньорите.

Причини за намалено либидо при жените

Загуба на сексуално желание се среща по-често при жените, в резултат на динамиката в нивото на хормоните. Например, хормоналният дисбаланс в периода на менопауза, по време на бременност, след бременност.

Приемът на лекарства като антидепресанти и опиати, или прекомерното пиене на алкохол също вреди на либидото.

Ако не харесвате тялото си, вероятно се криете от партньора си, а това води до намаляване на либидото. Ниско самочувствие и ниската себеоценка водят до проблеми в интимните отношения. Намалено либидо може да има след сексуално насилие, проблеми с партньора, несъвместимост в сексуалните желания.

Жените също могат да развият сексуална анорексия (продължително и осъзнато отказване от секс), вследствие на своята свръхангажираност с работа, извън семейството. Психическото напрежение е в състояние да отнеме всичките сили. При жените стресът и либидото са свързани повече отколкото при мъжете.

Продължава с тест за сексуална анорексия и начини за запазване на либидото>>> 

Сами може да се проверите за наличие на сексуална анорексия, като отговорите на следващите 8 въпроса с "да" или "не":

Тест за сексуална анорексия

1. Въздържаш ли се в израз на любов към партньора си?

2. Въздържаш ли се от похвала на партньора си?

3. Контролираш ли партньора си с гняв или мълчание?

4. Лишаваш ли от секс партньора си?

5. Избягваш ли да споделяш чувствата си с твоя партньор?

6.​ Заета ли си до такава степен, че да ти липсва време за секс?

7. Обвиняваш ли партньора си за неговите проблеми, вместо да се стремиш да разрешиш своите?

8. Контролираш ли своя партньор относно финанси?

При наличие на поне 5 отговора “да”, възможно е наличието на сексуална анорексия.

Продължава с начини за запазване на либидото>>> 

Начини да запазите сексуалното си желание 

Прекарвайте достатъчно време с партньора си. Негативността пречи на целия ви живот. Не гледайте порно. Прекомерната голота води до свикване и загуба на интерес. Ако сте зависими от порнография, с времето е напълно възможно да се получи притъпяване и нежелание да бъдете с вашия партньор поради създаването на конкурненти изображения. Все пак, можете да обучите мозъка си от какво да се възбужда. Когато се свързвате сексуално със съпруга си отново и отново, мозъкът ще освобождава окситоцин и постепенно сексуалната ви дейност ще се повиши.

Спрете или намалете до минимум тютюнопушенето, което не само води до намаляване на либидото, но и стеснява кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към половите органи.

Редувайте труда с почивка, като задължително спортувате. Веществата, които се отделят по време на спорт са много полезни за увеличаване на либидото.