Любовните раздели са толкова естествени, колкото и това, че хората се намират и събират. Ако приемете това като отправна точка, ще се справите и с любовната мъка доста по-лесно. 

Отдайте се на болката

Нормална реакция при раздяла е емоционалната болка. Възможно е понякога да я чувствате толкова силно, че физически да ви боли. Не я приемайте като нещо чуждо и не я отхвърляйте. Приемете я като част от себе си, от това, което ви се случва в момента, така по-лесно ще свикнете с нея. Естествено е да изпитвате болка, когато губите някого, особено когато този някой ви е бил особено близък и важна част от живота ви. Болката е част от оздравителния процес. Най-добрият начин да преодолеете болката е като й се отдадете. Приемете я като нещо положително. Болката след раздяла не е лошо нещо. Тя дори може да ви подейства вдъхновяващо – да пишете, да пеете или да откриете други свои възможности и таланти.

Простете му

Да прощаваме е сложно, особено когато се чувстваме наранени, предадени, обидени. Да простите обаче не означава да се предадете, нито да се съгласите със случилото се, било то изневяра, скандал или друго. Но прошката е най-доброто, което може да направите за собственото си спокойствие. Простете му дори чисто егоистично. Ще ви накара да се почувствате по-добре и ще ви стане по-леко. Прошката е проява на великодушие и ни прави по-добри хора.

 


Не оставай сама!

Обградете се с приятелки и внимавайте да имате тяхната компания, когато ви атакуват силни емоционални изблици. След раздяла хората са особено податливи на емоции в привечерните часове – след 20 часа, както и около полунощ. Утрото идва заредено с повече оптимизъм. Колкото и да не ви се вярва, светът не се върти само около вашата раздяла, затова не споделяйте чувствата си с когото и да било, макар да ви е тежко. Изберете си няколко наистина близки приятелки и говорете само с тях. Така ще бъдете сигурни, че ще ви разберат и ще проявят емпатия. Приятелите са най-доброто оръжие срещу самотата. Може да ви е още рано за излизане в нощни клубове и нови запознанства, но вечеря в къщи и няколко бутилки добре изстудено бяло вино винаги са чудесен избор.

Музика, алкохол и шоколад

Музика, алкохол и шоколад

Да се напиете може и да ви се струва добра идея и може и наистина да е такава, но... Алкохолът е депресант и е напълно възможно на другата сутрин да се събудите, чувствайки се още по-зле. Повлияни от алкохола и в момент на слабост, може дори да му изпратите любовно-обяснителни смс. На свежа глава със сигурност ще съжалявате. Предвидете тези моменти и не позволявайте да ви се случат. Изберете лъжицата (за течен шоколад), вместо чашата (за алкохол).

Снимка: Thinkstock


Изчистете къщата и душата си 

Дръжте съзнанието и тялото си заето. Може би сега е подходящият момент да сложите ред на места, на които дълго сте отлагали – подредете си обувките, разплетете бижутата, изхвърлете дрехите, които няма да носите вече, измийте прозорците, изперете пердетата, ако искате дори разместете мебелите.
Изчистете и душата си. Запишете на лист случки и отношения от връзката ви, които са ви натъжавали. Опитайте се срещу тях да напишете такива, които са ви развеселявали и са ви правили щастливи. Постарайте се да помните само вторите. 

Залепете си цветни листчета с позитивни мисли навсякъде

Интернет е пълен с мъдри мисли, които могат да повдигнат настроението ви и да ви ободрят, когато сте тъжни. Прочетете, запишете ги на листчета, а листчетата залепете навсякъде около вас - на хладилника, телевизора, холната секция, нощната лампа, огледалото, чешмата в банята и всичко, на което ви попада погледът през деня. По този начин мъдростта на тези мисли действа на 2 нива - приемате ги с очите и изписвате с ръка. А ярките цветове на листчетата със сигурност ще ви подействат освежаващо.

 

Медитирайте

Медитацията е много успешна тактика за справяне със стреса след раздяла. Ако досега не сте опитвали, може би това е подходящият момент. Легнете на леглото и се отпуснете. Затворете очи и сложете показалец върху крака си. Съсредоточете се единствено и само върху това, което усещате с върха на пръста ви – кръвта, пулса, грапавината на панталона, въздуха около него. Опитайте се да игнорирате всички останали мисли и усещания. Концентрирайки се само върху една точка.