Казват, че каквото се случи във Вегас, си остава във Вегас. А също, че изневяра, която е станала на 500 км от дома, не се брои за изневяра. В света на мобилните технологии и дигиталните иновации, в който живеем, възниква и въпросът - изневяра ли е виртуалната изневяра? Дали когато нещо се случи в социалните мрежи, а думите за любов и секс останат запаметени в чатове и сървъри, имаме основание да се притесняваме, или щом не е реален факт - не си струва да му обръщаме внимание?

Напоследък все по-често някои жени намират еротични снимки на момичета в телефоните на партньорите си;  попадат на уж объркали получателя съобщения в чатовете на Facebook, изненадват се неприятно от провокативни разговори във Viber... 


Виртуалните свалки - какви са причините
За да става все по-актуален един феномен има поредица от причини той да се случва и да расте.

Интернет - част от ежедневието
Все повече професии налагат хората постоянно да използват интернет, да са онлайн в социалните мрежи, да поддържат контакти в различни платформи. Постоянната комуникация и присъствието в онлайн пространството съвсем логично предопределя и интимните отношения да се изместят на това ниво. Нещо, започнало като невинно разменени реплики, може да прерастне в открита свалка, връзка, интимни отношения. Мобилният интернет и отворените wi-fi мрежи позволяват постоянно да сме във връзка. Не се налага да се уговарят срещи, да се пътува. Може да целуваш виртуално някого в Нова Зеландия или да събличаш мацка от Тайланд.


Диалогът офлайн е различен
Прикрити зад анонимността на компютъра, хората са доста по-смели, пишат думи, които иначе не биха се осмелили да изрекат, флиртуват по-свобовно, демонстрират повече увереност, гъвкави са с чувството за хумор и като цяло се превръщат в по-атрактивни личности за другия пол. Свободата да бъдеш такъв, какъвто искаш, но реално не си, прави виртулните флиртове много атрактивни и желани.

По-красиви на снимка
Ако в действителност някой има голяма пъпка на носа, нищо не му пречи на снимката да изглежда с перфектно гладка кожа. Лесно е - обработена снимка, използване на филтъра от стотиците програми за редактиране. И така грозното пате бързо се превръща в красив лебед, който може да продължи виртуалната закачка със самочувствие.

"Не е каквото си мислиш, само си пишем"

И все пак - нищо не се случва реално. Отношенията са ограничени само до думи, снимки, емотикони. Изневяра под формата на целувки или секс няма. Можем ли да говорим тогава наистина за изневяра?

Има хора, които неволно се увличат, без да осъзнават къде точно е границата между закачливия диалог със секси намеци и открития флирт. Ако бъдат оставени да продължат, може всичко това да я премине. Ако бъдат спрени навреме, може да бъде предотвратено следващо развитие в отношенията и по-голяма беля.

За някои фактът, че реално нищо не се е случило, е достатъчен да не се притесняват. За други - моралната изневяра е по-голямото предателство. Колкото двойки - толкова гледни точки. За любовта, както за изневярата универсални правила няма.

Как смятате вие - отговорете в анкетата

Изневяра ли е виртуалната изневяра?