Нарцис, кой е той? Мъж, който говори основно за себе си и личните си нужди. Човек, който прекарва часове пред огледалото и, който не приема "не" за отговор. Това са само част от характерните черти на мъжете с личностно разтройство. Да, но как да го разпознаем, за да си спестим време и неприятности?

На пръв поглед е трудно да преценим, дали един мъж е или не е нарцис. На прима виста, той е очарователен, харизматичен, но с времето разкриваме истинската му същност, която ни отблъсква.

#Той винаги е прав, само го попитайте
Мъжът-нарцис знае всичко и за всички. Дори за вас – неговата половинка. Осмелите ли се да му споделите своя тревога или двоумение, той вместо да ви посъветва и/или изслуша, ще започне да изтъква вашите недостатъци, докарали ви до това състояние.

#Това го кара да се чувства по-висшестоящ от всички останали
За съжаление подобно поведение води и до липса на съпричастност към другите. В неговите очи той е най-важен и заслужава най-доброто. Принципно това важи за всички нас, но в здравословни дози егоизъм. Начинът му на мислене граничи с висша форма на егоцентризъм.

#Не понася критика...
...дори конструктивна. В неговите очи – той е перфектен.

#Преувеличенията са част от "чара"
И #цялото внимание "трябва" да бъде върху него.

#Той се интересува единствено и само от собственото си благо
Щом той е добре – всичко е наред. Независимо от нуждите и желанията на другите. Такъв човек иска и ако не получава желаното, заема позицията на жертва – само и само да постигне своето. Способен е да стигне и до сериозни заплахи...

#Не поема никаква отговорност...
...за нищо и никого. Човекът-нацис не само смята, че всички са му длъжни, но вярва, че те са и отговорни за всичко, което се случва в живота му – независимо дали е хубаво и/или лошо. Също така, той не знае какво означават думите: "Моля да ме извиниш!"

#За разлика от вас, той не осъзнава, че има личностно разстройство
Не само не го разбира, но и смята, че и вие сте като него. В такъв случай бягайте. Подобна връзка е нездравословна за психическото ви здраве. Такъв човек е способен да събуди най-лошите ви черти. Риск, чийто последици ще се отразят на вас.