Сутиенът има специфична функция по време на спорт, тъй като движението при спортуване е огромен стрес за крехката структура на гърдите. Той е аксесоар, който дава стабилност на бюста да не увисне. Важно е да се избере сутиен по мярка, който да не се разтягат лесно. 

Спортният сутиен трябва да е с достатъчно големи и стегнати чашки, които да обгръщат изцяло бюста. Жени с големи гърди трябва да изберат повдигащи и разграничаващи сутиени. Подскачането не е особено приятно. Според проведено изследване, на всеки 100 м тичане, гърдите "изминават" 135 м.

Основата на спортния сутиен трябва да е широка и плътна около гръдния кош, без да се качва по гърба, за да устоява на натоварването при движение. Дори при  малък бюст движението нагоре и надолу е 8-10 см. С нормален сутиен то се намалява наполовина, а със спортен сутиен значително повече (до 2-3 см). 

По-добре е да се избере спортен сутиен с по-широки презрамки, защото те разпределят максимално добре тежестта върху раменете.

Продължава с подходящите материи за спортен сутиeн>>>

Спотното бюстие е идеално за целта, когато е с широки банели и стегнати презрамки. Някои са снабдени с вътрешни стабилизатори, които действат перфектно при поредица от подскоци или бягане. Има и модели, снабдени със собствена "охлаждаща система". Те имат специална мрежичка между чашките и под тях, която попива потта. Памучните материи не са за предпочитане, защото задържат влагата. Съществуват специално разработени материи като Dri-fit  и Coolmax технологии, които изцяло са изработени с цел да изкарват влагата на повърхността, без да я поемат.

Повечето спортни сутиени и бюстиета не променят качествата си от 6 месеца до 1 година, ако се перат на ръка без да се използват омекотители.

По какво се разбира, че е време за нов спортен сутиен:

Усещате го отпуснат

Не задържа вертикалното движение

Разнищва се и пуска бримки

Не може да се разчете етикета

Свързана статия: