Интимната фризура днес ни изглежда като нещо иновативно и съвременно. Жените още в древни времена са обезкосмявали интимните си части и са си правели прически там. Това е факт, и те са го правили не само по хигиенични причини – гладката кожа по цялото тяло се е считала за един от елементите на красотата.  

Малко история…

В Древен Рим „операцията” била извършвана от специално обучени роби, които отстранявали нежеланото окосмяване на богатите римляни със специални пинцети, след което намазвали мястото с парфюм и благоухания. Останалата „коса” оцветявали в различни цветове.

В Египет за депилация пък използвали специална зеленчукова смес, обагряли космите в интимната зона в различни цветове и декорирали с къна.

В Индия и някои азиатски (най-вече мюсюлмански) страни, минималната намеса във външния вид на жената се считала за правилен подход, но обезкосмяването в интимната зона било задължително – най-вече по хигиенични причини.

През 16 век Екатерина Медичи поставя началото на нова мода, която бива последвана не само от дамите във френския царски двор, но и от всички французойки – сплитането на косата на плитка в интимната зона се разпространило като безусловен моден тренд. И най-интересното – не само младите момичета побързали да бъдат актуални, но и жени над 30-те и в напреднала възраст.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В Европа появата на изрязани бански костюми и зараждането на нудизма в края на 19 век, хвърлили фокус върху нуждата от повече грижа за добрия вид на бикини зоната, както и какво точно има там и как е оформено.

Днес интимната фризура е въпрос на личен избор – всяка дама решава сама как да изглежда там долу. Този избор може да зависи и от вашия партньор и неговите предпочитания, затова най-добре говорете с него преди да предприемете нещо, или да експериментирате с нова прическа. Най-важното днес е, че няма нищо забранено и непозволено.

Психолозите казват, че наличието на интимна прическа кара жената да бъде по-дръзка и импулсивна в секса, затова не пренебрегвайте тази част от грижата за тялото, която може да внесе нови емоционални изживявания във връзката ви.

На какво може да се спрете…

Изборът и оформянето на интимна фризура може да оставите в ръцете на професионалисти в салоните, но може да направите и сами у дома. Модата от времето на Екатерина Медичи се е развила и усъвършенствала, така че полето за избор е огромно. Някои прически се оформят във формата на триъгълник, змия, диамант, ябълка, буква, снежинка, цвете, листо, други след оформяне се боядисват в различни цветове, за да изглеждат по-реалистични, а трети – те пък са откровен бодиарт – интимната женска зона е изрисувана с безвредни трайни бои.