Множество изследвания, направени в САЩ показват, че двойките, които се карат и спорят ожесточено помежду си, е по-вероятно да останат заедно. Психолозите смятат, че това може да се случи поради редица причини, основната от които е, че спорът позволява на двойката да се фокусира върху проблемите, които трябва да бъдат решени, преди те да станат твърде големи.

44% от семейните двойки, включили се в изследването, смятат, че спорът веднъж седмично помага за доброто общуване. 

Снимка: iStock

Фактът, че те се карат, вместо веднага да се разделят показва, че тази двойка е устойчива и двамата държат да са заедно. С други думи спорът е техният начин да се борят за връзката си. 

Друго проучване показва, че скандалите показват, че между хората се интересуват един от друг. Като се опитват да оспори гледната точка на другия, те ясно дават сигнал, че са я изслушали, с което са регистрирали присъствието и мнението на отсрещната страна. 

Някои психолози дори твърдят, че постоянното съгласие и хармония са по-проблемни за двойката, отколкото споровете. 

Семейните скандали са бушонът против крайни избухвания и евентуален побой. Колкото и да са бурни, е препоръчително те да се случат, за да не се стигне до други крайности.  

За да бъде спорът градивен обаче, трябва да се наблегне на два важни аспекта:

- без обиди
- без лъжи
- без обобщения и абсолютизиране


Ако се съсредоточите само и единствено върху настоящия проблем, ще го решите по-лесно. 

Затова, когато се карате, избягвайте фрази като:

"Ти по принцип така правиш!"
"Да, но помниш ли, когато... (и преразказ на миналата случка)"
"Всеки път е едно и също!"




Психолозите казват, че има няколко правила, които да Борба Fair. Най-големият правило, разбира се, е да се съсредоточи само върху темата на ръка. Възпитанието миналото не помага на никого.