След първата среща с д-р Врабчев, в която той сподели своите съвети за освежаване на любовта, разговарям с колоритния сексолог по една особено гореща и проблематична тема - а тя е, женският оргазъм.

Много жени споделят, че трудно получават оргазъм - защо се получава така?

Половите органи са ни дадени да се любим и да създаваме живот. Оргазмът е рефлекс. Също като дишането. Раждаш дете, акушерката му плясва шамарче и то започва да диша. Рефлекс! Другата страна на любенето е правенето на живот. Всички сексуални поведенчески рефлекси в женската сексуалност се научават! Дали жената ще получи оргазъм зависи от много фактори – дали ще започне да мастурбира в началото на пубертета, когато се опознава, или по-късно; дали е претърпяло някакво сексуално насилие, което е стопирало развитието му; колко умел е брачният партньор и т.н. Никога не бива да се фокусира върху видовете оргазъм - клиторен, вагинален... Знаете ли колко жени ми се оплакват – аз съм некадърна сексуална партньорка, защото не изпитвам вагинален оргазъм. Кажи ми го кой е този, че да му счупя главата! Оргазмът е нещо, което идва на гости на жената, когато той си поиска.

Ей, момичета, не тормозете себе си! С тези мисли превръщате любенето в производствено съвещание – докъде стигна, получи ли оргазъм, защо не получи? Когато няма мисли за оргазма, а има спокойствие, когато мъжът е много добър и нежен, когато милва - от пръстите на краката до корените на косата и обратно, ето тогава ще дойде и оргазмът!

Какво не е наред с жена, която на 30 години не е получавала оргазъм с мъж, а само когато се задоволява сама, или дори на сън?

Всичко й е наред – това е една нормална жена! Тази жена, според мен, има една психологическа бариера, която й пречи да се опусне пред партньора си. Половото общуване не е само половото сношение. Трябва да има галене на гърдите, на клитора, стимулиране на ерогенните зони. Може мъжът да свърши, но това не значи край на половия акт. Та тя е в прегръдките му! Ако иска, може да продължи и сама да се гали. Когато е сама мастурбира, но когато го прави, докато са двамата заедно, това е част от любовния акт. Дори Световната здравна организация съветва - вземи едно огледало, разгледай се, пипни се, научи повече за себе си, за това какво ти харесва и какво не.

Заплашен или възбуден се чувства мъжът, ако жената използва секс играчки в негово присъствие?

Мъжете обичат да гледат. Те по природа са воайори. Този, който казва – О, значи аз не съм ти достатъчен!, е глупав човек. Жената търси разнообразие, иска повече – и е права! Права е! А не мъжът да се обърне и да заспи. Тя къде остава? Тя реве до него. И вместо да си създаваме удоволствие един на друг, тръгваме по други пътища. Така любенето вместо да ни събира, ни разделя.

А какво трябва да направи мъжът в този случай?

Да стимулират, милват, галят и целуват! Не случайно старите хора са наричали клитора гъделичник. Той трябва да се гъделичка, защото е ерогенна зона. Двойката трябва да намери взаимния път към удоволствието, а не да търсят рецепти и лекари. Ако жена, която трудно изпитва удоволствие, иде на гинеколог, ще започнат да я тъпчат с хормони. А щастието не е в хапчетата. То е до нас. По-грацилните жени например дори нямат нужда от мъжки пенис. Те трябва да потърсят твърдината на срамната кост. За максимално удоволствие трябва да са отгоре и сами да намерят позата и да зададат темпото, в което ще се чувстват най-добре.

Какви са най-широко разпространените митове в секса?

За важността и значението на девствената ципа. Нейното значение е чисто физиологично и нищо повече. Има ципа, за да не влизат бактерии. Ако няма артерия там, може и капка кръв да не се пролее при първия полов контакт. Ако няма нерв - и болка няма да има. Ако е много еластична – тази ципа може да се скъса чак когато жената отиде да ражда.

Мъжете, които свършват бързо, са некадърни любовници. Не е истина! Лъвът - царят на животните свършва за 2 секунди. Защото, когато мъжкото покрива женското, то е беззащитно. Може да дойде друг хищник и да му прегризе врата или да го убие ловец. Затова 90% от мъжете свършват бързо - това е генетична памет.

Кои са най-често срещаните проблеми в сексуално отношение при жените?

Жените най-много ги тормози това, че рядко изпитват удоволствие. Психосексуалността на двата пола е различна. За да се възбуди силно, мъжът трябва да задоволи сетивата си – да насити очите си, да пипне с върховете на пръстите си, да помирише жената. При жените не разнообразието, а утъпканата пътека доставя удоволствие. Жената не е предмет за задоволяване на мъжките желания!