Сини
Хората със сини очи често биват подценявани от околните – мислят ги за плахи и слаби. Заблудата може би идва от миловидния лик, който имат тези хора, заради синьото в ириса. Всъщност, синеоките са силни и физически, и психически и имат много богат вътрешен свят. Синеоките не обичат промените, особено ако не се случват по тяхно желание. Изследване, проведено в Германия през 2006 г., показва, че деца със сини очи по-трудно вземат решение от деца на тяхната възраст с друг цвят очи, и имат нужда от повече време, за да свикнат с новите неща.
В тъмните кътчета: Синеоките са с висок праг на поносимост към физическата болка. Жените няма да плачат, когато раждането започне, например. За сметка на това, могат да пролеят сълзи, гледайки стара снимка, умилявайки се от добри отношения между хората и т.н.

Сиви
Хората с тъмносиви очи често са с двойствена природа. Хората със светлосиви са предпазливи и трудно се сближават с околните. Веднъж допуснали някого до себе си обаче, са му предани до край.
В тъмните кътчета: У хората със сиви очи живеят ангели и демони, които се борят сериозно при всяко вземане на решения. За тях околните често казват, че са „на настроения”. Всъщност, те просто са сложни личности, които искат да опитат от всичко.



Пъстри
Нюансите в ириса на пъстрооките се сменят според светлината – от зелено до кафяво, с всички тонове помежду им. Хората с пъстри очи са независими, спонтанни и уверени. Околните трудно ги разгадават. В свой труд  доктор Матю Лийч от университета в Южна Австралия твърди, че хората с пъстри очи по-често от останалите имат проблеми с черния дроб и храносмилането.
В тъмните кътчета: Пъстрооките хора умеят с лекота да сбъдват мечтите си. Гледат на живота от веселата му страна, просто защото го умеят. Техните тъмни кътчета са сравнително светли.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Тъмнокафяви, черни
Хората с тъмнокафяви или черни (срещат се много рядко) ириси са родени лидери. Те са изключително мили и благосклонни към околните. Черните ириси са резултат от свръхпроизводство на меланин в организма. Именно този меланин кара мозъка да работи по-бързо и предопределя лидерските позиции, които заемат хората с такива очи. Те са добри в спортовете и рядко пият алкохол.
В тъмните кътчета: В душата си хората с тъмнокафяви и черни очи пазят много тайни и мистериозни случки от миналото. Те търсят удоволствия, които да са истинско предизвикателство за тях, да ги изненадат, да им предложат нещо, което лидерските им умения няма да предвидят и ще се изненадат.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Кафяви
Хората с кафяви очи са настоятелни и уверени. Умеят да предизвикват уважение, лоялни са и внимателни. Често биват подценявани и доброто им отношение към околните се бърка със слабост. Те спят малко, трудно се събуждат сутрин, което може да ги направи раздразнителни в първата половина на деня.  
В тъмните кътчета: Хората с кафяви очи са изключително емоционални. Понякога демонстрират твърд характер, но вътрешно продължават да се питат дали са постъпили правилно. Прецизни са към детайлите. На вид кротки, те имат фантазии и мечти, по-бурни от океан.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Зелени
Хората със зелени очи са съблазнителни и загадъчни. В изследване, проведено в Impulse Corporation в Лос Анджелис, попитали участниците кой цвят очи харесват. Повечето от тях отговорили зелен, използвайки най-често думата „секси” като асоциация на цвета.  
В тъмните кътчета: Зеленооките хора са балансирани като личности, силни и напористи. Те са оригинални, креативни и работят организирано под стрес. Летят в облаците и са си самодостатъчни. Осъзнавайки своя сексапил, могат да използват очите си като поразяващо оръжие в преговори или флирт.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos