Счита се, че всяка жена притежава вродена способност да достига до кулминация при сексуално общуване, което да и създава чувство за удовлетвореност. Много момичета откриват тази възможност още в най-ранна възраст, когато при целенасочена стимулация  получават възбуда, завършваща с оргазъм. Този чувствен опит е основата, върху която по-късно се развиват еротичните преживявания в контекста на партньорските отношения. За съжаление най-различни фактори могат да блокират или затруднят спонтанното развитие на сексуалния потенциал на жената.

Дори и да няма проблеми в развитието, различни пречки в актуалните отношения, също могат да доведат до невъзможност за постигане на сексуална удовлетвореност. Неслучайно затрудненото достигане до оргазъм е един от най-честите сексуални проблеми при дамите.

Съществуват различни класификации на тези затруднения. За „първична аноргазмия” се говори когато жената никога през живота си не е изпитвала оргазъм. „Вторичната аноргазмия” пък се свързва със загуба на способността за достигане до оргазъм при жени, които в миналия си сексуален опит не са имали подобни проблеми. Освен това често се споменава „коиталната аноргазмия”, при която жената не може да достига до оргазъм само по време на сношение, но няма никакъв проблем при друг вид сексуална стимулация. В специализираната литература се описват състояния като „хипо оргазмия”, при които жената се оплаква от понижена интензивност на оргазменото преживяване, както и „олиго оргазмия” – проявяваща се при жени, твърде рядко достигащи до оргазъм.

Реалният клиничен смисъл на тези понятия обаче е твърде малък. Вместо това, по-добре е във всеки конкретен случай, да се разбере уникалната ситуация, в която се намира конкретната жена. В този смисъл значително по-конструктивно е да се изясни какви фактори от индивидуалното развитие и състояние на жената, какви особености в отношенията и с партньора, моменти от социалното и битово обкръжение или други здравни фактори, влияят негативно върху еротичните реакции.

Сред най-честите причини за потискане на женската сексуалност са строгото и репресивно възпитание, което не само създава от ранна възраст чувство за срам и вина по отношение на всичко, свързано със секса, но успоредно с това системно формира ниска самооценка, липса на увереност и подозрителност към мъжете. В резултат от това жената постоянно се чувства скована и тревожна при сексуален контакт и не само, че не достига до оргазъм, но често няма и желание за интимна близост. Част от тази нагласа е и тревожното самонаблюдение по време на сношение, което кара жената да се притеснява дали ще удовлетвори очакванията на партньора, а не да се отдаде напълно на собствените си преживявания. Страхът, че поредната липса на оргазъм ще разочарова мъжа и това ще разруши връзката, парализира жената по същия начин, по който силният пол се блокира от мисълта от възможна загуба на ерекция. Този страх може допълнително да се фиксира ако партньорът се вторачи в женския оргазъм като в решаващо доказателство за своята мъжественост или любовта на жената.

В немалка част от двойките, при които жената е сексуално неудовлетворена, причината за това може да е наличието на сексуална дисфункция при мъжа. Разбираемо е, че при невъзможност за ефективен контрол върху еякулацията и прибързано приключване на сношението, достигането до оргазъм е практически невъзможно. Същото се отнася и за жени, чийто партньори постоянно имат проблеми с получаването или задържането на ерекцията. Не са рядкост и случаите, когато се действа на принципа „от вратата за краката” , които не дава никакъв шанс на жената да се включи пълноценно в сексуалния контакт.

Каквито и да са причините за неудовлетвореността на жената от интимния и живот, най-добрата възможност да се потърси решение, е сексологичното консултиране. Колкото по-рано партньорите потърсят съдействие за намиране на по-верен път един към друг, толкова по-големи са шансовете за успех. Опитът показва, че след продължително неудовлетворяващо сексуално съжителство, хората се отчуждават и зареждат с негативизъм, който трудно позволява да се излезе от омагьосания кръг.

Повече информация за възможностите да получите специализирана помощ при подобни проблеми може да получите в сайта www.bostandjiev.eu.