Въпреки добрата информираност и многото канали, по които информацията може да стигне до всеки човек, все още има множество заблуди и грешки, които често се допускат. Време е да ги разбием.

Какво правят хората погрешно, когато става дума за секс?

1. Не мога да забременея, ако съм отгоре по време на вагинален секс.

Да забременеете, докато сте отгоре, е абсолютно възможно. Това важи и за всяка друга поза, в която пенисът е във влагалището. Сперматозоидите могат да живеят в тялото около пет дни. Ако искате да се предпазите от забременяване, изберете някои от традиционните медицински методи и се обърнете към вашия гинеколог за преглед и съвет.  

2. Мога да използвам прекъсването на половия акт като метод за контрол на раждаемостта.

Coitus interruptus – това е латинското наименование на случващото се, когато вашият партньор издърпва пениса си от влагалището преди еякулация. Около 27 от 100 жени, които използват този метод за предпазване, забременяват всяка година. Това означава, че ефективността му е  около 73%.  Ефективността на кондомите е 82%, хапчетата -  около 91%.

3. Аналният секс не е секс.

Някои жени пазят девствеността си и затова практикуват само анален или орален секс. Няма нищо лошо да се практикува какъвто и да е вид секс, стига и двамата партньори да са съгласни с това. Но независимо от начина, практиката или това как се нарича, аналният секс също е секс.

4. Ако правя много секс, вагината ми ще се "разхлаби".

Това е напълно невярно! Вагиналната мускулна тъкан е много еластична и няма пенис, който да я направи "по-разхлабена".

5. Не мога да се заразя с нищо, ако практикувам само орален секс.

Полово предаваните болести могат да се разпространяват и по време на орален секс, а не само на анален или вагинален. Това важи за хламидия, гонорея, трихомониаза, HPV, херпес, сифилис и За да предотвратите появата на инфекция, използвайте презерватив или стоматологичен разтвор и редовно се изследвайте за подобни болести и инфекции.

6. Не мога да се наслаждавам максимално на секс, когато мъжът е с презерватив.

Това е не само невярно, но и безотговорно да се твърди и поставя здравето на хората в опасност.

7. Мастурбацията прави постигането на оргазъм по-трудно.

Мастурбацията прави оргазмите по-добри, защото научавате повече за тялото си. Ако не знаете какво ви харесва и предизвиква оргазма ви, как можете да очаквате от партньора си да го разбере?

8. Не мога да забременея, ако правите секс във вода/или след секс се измия обилно.

Не може да очаквате, че измиването с вода е панацея. След като сперматозоидите попаднат във влагалището, те тръгват по пътя си към входа на матката, независимо дали сте в езеро, море, океан или планирате да се изкъпете.