Стара колкото човечеството истина е, че всички лъжем. Но безспорно се иска талант и умение да разпознаем истинския и добър лъжец от аматьора. Някои лъжи са очевидни, други по-малко. Ето обаче 10 признака, които успешно и бързо ще ни помогнат да хванем някого в лъжа, без значение колко опашата е тя:

1.Не ви гледа в очите

Известен факт, доказан от психологията на човешкото поведение, е, че повечето лъжци не гледат в очите поради подсъзнателен страх да не се издадат. Лесно може да усетите лъжеца и по безспирното въртене на очите в различни посоки и честото забиване на погледа надолу в пода. Имайте предвид обаче, че някой по-изпечен лъжец може смело и напълно хладнокърво да ви лъже, гледайки ви право в очите. Но... и него може да разпознаете по широко втренчения изразителен поглед.

5 лъжи, които всяка жена е изричала >>

2.Прекалено много шава

Лъжците често пъти шават повече от нормалното. Въртят глава, говорят бързо и с перманентни прекъсвания, усмихват се по-малко и често променят тембъра на гласа си. Прекаленото ръкомахане с ръце и продължителното и нарвно тактуване с предната част на ходилото също са сериозни издайници за наличие на лъжа. От друга страна – заковаването на тялото на едно място, неподвижното състояние, кръстосаните отпред ръце, бавното дишане идват да подскажат, че човекът срещу нас крие тайна и ревностно я пази зад гореописаните жестове.

За какво лъжат мъжете? >>

3.Говори прекалено много

Колкото повече подробности използва при описанието на една история човек, толкова по-вероятно е те да нямат нищо общо с действителността. Така че, ако ви се видят твърде много украсите и гарнитурите около разказа, който слушате, имайте си едно наум. Лъжецът винаги е склонен да усложнява случката, която разказва, с което пък рискува да я направи и по-малко правдоподобна.

4.Горещо защитава "правотата” на лъжата си

Един лъжец е склонен да прикрива и горещо да защитава "правотата” на лъжата си. И наистина го прави упорито и отявлено. Ако пък случайно решите пред него да подложите на съмнение собствените му думи, той ще демонстрира дълбока обидчивост, недоволство и ранимост - много повече отколкото искреният човек. В най-добрият случай ще избегне темата и ще измести разговора в друга посока.

За какво най-често лъжат жените >>

5.Изпотява се по-бързо

Докато лъжат, някои хора пък ги избива на пот. Безпокойството, което изпитват в такъв момент, лесно може да забърза процесите в организма. В резултат може да се наблюдават симптоми като: забързано дишане, сърцебиене, зачервяване, изпотяване и дори треперене.

6.Резки мимически движения

Бързо мигане за кратко време, лека усмивка, присвиване на едната буза или повдигане на вежда могат да бъдат сериозни индикации за наличие на лъжа. Обикновено подобни мимически движения се проявяват изведнъж и за кратко време, но ако сте по-наблюдателни, лесно ще ги забележите.

Истината за детските лъжи >>

7.Не помни лъжите си

Лъжецът често пъти сам пада в капана, оплитайки се в собствените си лъжи. Попитайте един лъжец за някоя стара негова лъжа и едва ли това, което ще чуете, ще бъде облечено в същата стара лъжлива дреха. Тоалетът този път ще бъде нов, навярно повече или по-малко натруфен, но бързо ще издаде господаря си – онзи свой "изкусен” майстор на лъжи. Навярно ще забележите и притеснение върху лицето му, идващо именно от несигурността и слабата му памет.

8.Докосва определени части от лицето или тялото си

Дали ще протрива ръцете си, ще потупва едното рамо или ще почесва носа си, няма значение. Обикновено лъжецът не може да стои на едно място и постоянно поставя ръцете си, където сметне за добре. В случай, че иска да скрие нещо, обикновено той поставя длан върху устни или обръща в друга посока главата си.