Сигурно не е голяма изненада за вас, да научите, че мъжете и жените съгрешават по различен начин. Поне така твърдят резултати събрани от скорошно проучване направено от личния теолог на Папа Бенедикт XVI. Според неговото изследване слабостите на мъжете, като опира до 7-те смъртни гряха са наредени така:

1.      Похот

2.      Лакомия

3.      Леност

4.      Гняв

5.      Гордост

6.      Завист

7.      Алчност

От друга страна, според проучването ние жените сме сложили Гордостта на първо място.

1.      Гордост

2.      Завист

3.      Гняв

4.      Похот

5.      лакомия

6.      Леност

Според теолога, това е много неприятен резултат, защото той твърди, че гордостта е най-лошият от 7-те гряха, тъй като тя предполага, че не се нуждаем от Господ. Похот? Не е толкова голям проблем – тя може да бъде комбинирана със силно развито чувство на унижение и по този начин да ни накара да се обърнем към Господ. В заключение теолога твърди, че избора на мъжете за греховете им са “трудни”, а не жените “опасни”.

Нашето заключение ще бъде от не църковна гледна точка, а от... светска например. Съвсем нормално е на първо място в списъка на мъжете да е похотта. Достатъчно е да погледнем последните новинарски заглавия за Тайгър Удс и Джеси Джеймс, които са само една част от мъжете, които изневеряват без никакви задръжки. Лакомия? Е, не е тайна за никой, че цялото човечество страда от затлъстяване и това сериозен проблем, който е на дневен ред в много държави.

До колкото леността... кога беше последният път, в който вашият съпруг изхвърли боклука?

Ако погледнем греховете на жените – трудно е да разглеждаме гордостта по не църковен начин. В крайна сметка жените са постигнали много през последните десетилетия, нима нямаме право да се гордеем с постиженията си.

На второ място е завистта. Жените виждат приятелките си, семейството и дори съседите си как живеят живота си, отчитайки постиженията си с гръм и трясък. Определено може да бъде демотивиращо ако нещата за нас не се случват много добре. Въпросът е дали трябва просто да завиждаме или да вложим тази енергия в нещо, което ще е от полза за нас самите?