По време на бременност всяка жена се чувства повече или по-малко комфортно. При някои желанието за секс отстъпва място на зараждащия се майчин инстинкт, при други обаче – едното по никакъв начин не влияе на другото.

Ето 5 любопитни, някои от които дори и изненадващи, факта за секса по време на бременност, които е добре да знае всяка една бъдеща майка, за да не се окаже неподготвена:

1. Внимавайте за гърдите си

Любопитен факт, който, може би, малко жени знаят е, че  при стимулиране на гърдите по време на бременност, има вероятност те да изпуснат малко количество коластра – течност, която обикновено се отделя непосредствено сред раждането и предхожда появата на майчиното мляко. Затова, ако не сте от най-срамежливите дами, предупредете партньора си за евентуалната изненада. Но ако сте, удачният вариант е по време на секс да останете със сутиен.

2. Удоволствието е по-голямо

Не малко са специалистите, които твърдят, че някои жени изпитват много по-голямо удоволствие от секса и по-лесно достигат до кулминационния момент, именно когато са… бременни.  време на бременността. Обяснението на експертите е, че  пи време на бременност при оргазъм натискът върху тазовото дъно е по-голям.  поради факта. свиване на тазовото дъно, и докато носиш бебе може да се почувствате по-голям натиск има. Увеличеният поток на кръв към матката и половите органи също оказва своето влияние.

3. Може да предизвика преждевременно раждане

Сексът през последните три месеца на бременността не е особено препоръчителен, тъй като може да доведе до контракции - интензивно свиване и отпускане на матката. Специалистите предупреждават, че ако все пак не сте удържали на изкушението, в резултат на което сте получили спазми, да обърнете внимание на факта дали те са болезнени или не. Ако спазмите продължат за кратък период след секса и са безболезнени, те бързо ще отзвучат. Достатъчно е да се отпуснете и да дишате дълбоко, докато всичко се успокои. При усещане за силна и постоянна болка, придружена с кървене, спешната лекарска намеса е належаща.

В тази връзка, добре е да знаете в кои случаи е препоръчително да избягвате секс:
- Ако вече веднъж сте преживели преждевременно раждане или има риск от такова
- Ако забележите наличието на контракции преди 37-мата гестационна седмица
- Ако плацентата е разположена в долния край на матката – състояние наречено Placenta previa
- Ако сте в последните седмици преди определения термин

4. Може да забележите петна

Вероятността да прокървавите леко по време или малко след секса, също не е малка. Това може да се случи, и често се явява повод за притеснение у вас и партньора ви. В повечето случаи обаче, това явление не бива да ви тревожи. По време на бременността цервикалната тъкан на маточната шийка става по-мека, което може да предизвика и леко кървене. Същото се случва и с венците. Когато сте бременна , венците стават по-чувствителни и лесно могат да прокървавят при миене на зъби. Все пак една превантивна консултация с гинеколог не би била излишна.

5. Може да предизвика желание за повече секс

Истината е, че в тялото на бременната жена настъпва истински хаос и хормонален дисбаланс.  В резултат някои жени могат напълно да загубят нагона си, докато други – да развият още по-голямо желание за секс.  И всичко това да варира както според тримесечието, в което се намирате, така и според множество други фактори.