Въпреки популярната поговорка, че любовта е сляпа, всъщност съвсем не е така. Любовта вижда всичко и затова има волята и способността да гледа, без да съди - тя вижда нещата такива, каквито са. 

1. Да се развличате се с други интересни неща, когато сте заедно 

Ако проверявате имейлите си или гледате телевизия, а вашият партньор е в същата стая, няма да допринесете за качествени взаимоотношения.
Когато обаче отдадете цялото си внимание на партньора, без съмнение ще имате истинска здрава връзка 

2. Да се скъпите на комплименти 

С времето комплиментите често започват да намаляват.
Но, давайте на партньора си поддръжка с думи на възторг и одобрение. Вашите похвали и окуражаване ще помогнат на партньора ви да изживява всеки ден с чувство на взаимно доверие. Не се уморявайте да говорите мили думи. Понякога те запълват по-голяма част от сърцето на любимите.

3. Да водите сметка „на везни” 

Ако държите сметка за всяка дреболия и следите да е разделено нито повече, нито по-малко, ще влезете в спорове по-скоро като брат и сестра, но не като влюбена двойка. Ако започнете да отмятате кой е направил повече, и кой е заслужилият ще разрушите връзката си.
По-добре се фокусирайте върху това какво давате, отколкото какво получавате.  

4. Да не държите на думата си  

Не казвайте нещо, което няма значение и не обещавайте, нещо което нямате намерение да направите.
Изграждайте доверие и лоялност във връзката. Вашият партньор има нужда да знае, че държите на думата си. 

5. Да говорите повече, отколкото да слушате 

Повечето хора излагат своята гледна точка усърдно, вместо да искат да разберат какво техният партньор казва.
Добрата комуникация включва да слушате повече, отколкото да говорите. Изслушането на партньора ще намали много от конфликтите поради неразбиране.

6. Да слушате, но без да участвате в разговора 

Ако често сте пасивни слушатели, без да участвате в разговора, ще загубите партьора си.
Слушането трябва да е активен процес. При активно слушане, вие задавате въпроси, кимате с глава, търсите яснота, когато не разбирате. Отървете се от разсейването по време на разговор и се фокусирайте върху това, което казва вашия партньор и какво точно иска да каже.  

7. Да подценявате връзката си  

Любовната връзка в началото е вълнуваща и е на първо място в скалата на личните интереси, но след време се плъзга надолу в списъка по важност. Деца, работа, семейството, приятелите, започват да заемат предимство, ако не сте внимателни.                                                         Отредете приоритетно място на връзкъта, за да не пострадат взаимоотношенията ви с любимия човек.  

8. Да проявявате критичност

Твърде чести критики могат да разрушат бързо всяка връзка. Изразено мнение, че партньорът ви не e прав или би трябвало да направи нещо по различен начин, ще забие клин във вашите взаимоотношения.
Намерете дипломатичен подход или по-добре изразявайте положителна нагласа към неговите възможности. 

9. Заядливите думи 

Заядливостта е дразнещ навик, който може да направи връзката болезнена, вместо радостна.Чудесно е да попитате за нещо, но не се заяждайте, ако работата не е свършена съобразно вашия "план-график”. Отнасяйте се към партньора си като към отговорен и достоен човек, а не като към дете, върху което упражнявате родителски права.

10. Да искате да го промените 

Опитите да промените партньора си, така както на вас ви харесва, ще даде обратен резултат.
Фокусирайте се върху промяна на вашето поведение. Може да употребите натиск върху партньора си за промяна, но приемете че той/тя няма и не би трябвало да направи всичко, което искате. Вие самите може да се промените и то по-лесно.  

Не се лишавайте от истинските хора заради неоснователни причини. Късайте взаимоотношенията с хората само поради истински причини.