Злокачествените тумори в мозъка, независимо, че се подлагат на операция, за съжаление, не завършват с излекуване. Не помагат и проведените лъчелечение и химиотерапия. Статистическите обобщения показват, че пациентите с мултиформен глиобластом - най-честият злокачествен мозъчен тумор, имат живот около 8 месеца след операцията. Причината за това е бързото развитие на малкото останали злокачествени клетки.

Преди 15 години имунолози и онкопатолози, под ръководството на проф. д-р Стефан Ван Гол от Университетската имунологична лаборатория в гр.Льовен, Белгия, започват да работят върху

възможността имунната защита на болния човек да бъде активирана срещу малкото останали туморни клетки.

Така се ражда идеята за своебразен вид инвидуална ваксина. За тази цел след операцията се вземат части от туморната тъкан, както и лимфоцити от пациента. В лабораторни условия лимфоцитите се ”настройват” да разпознават клетките на "своя" тумор. Върнати обратно в организма, те селективно унищожават остатъчния тумор, без да вредят на другите здрави тъкани и не допускат по-нататъшно неконтролируемо клетъчно разрастване, като предотвратяват рецидивите.

Имуноспецифичната терапия не отменя операцията, но удължава живота на пациентите и дава шанс за излекуване.

Тя не може да се определи като алтернатива за лечение на туморите. ”Темата е тежка, но надеждата е реална”, с тези думи неврохирургът д-р Емануил Найденов говори за новата методология – специфична имунотерапия при злокачествени мозъчни тумори.

На път е този метод за лечение да се прилага и у нас. Екипите на неврохирургията и имунологичната лаборатория в болницата "Св. Ив. Рилски” в София имат вече своята първа пациентка, с проведена имуноспецифична терапия, след отстраняване на голям  мултиформен глиобластом в мозъка.