Емоционалното състояние на човек далеч не зависи само от възпитание, среда и неща, от които си мислим, че се нуждаем. Според учени, има някои малки и труднозабележими нещица, които играят огромна роля в нашият живот и ни правят истински доволни и щастливи.

Ето някои от факторите, които науката „заклеймява” като причини да сме щастливи:

Имате сестра – според проучване на Британската Психологическа общност хора, които имат поне една сестра, се радват на по-добър социален живот, по-оптимистични са и се справят по-добре с трудности. Оказва се, че сестрите провокират добра комуникация и сближаване в семейството.

Не сте пристрастени към телевизията – според проучване, проведено в Университета в Мериленд, хората, които прекарват 30% по-малко време пред телевизора от обичайното ,са много по-щастливи. Според учените тези хора прекарват останалото си време в социализиране, четене или други мероприятия, които влияят добре на настроението.

Спомените ви са на показ – хората, които държат на показ стари спомени или снимки, за да си напомнят за готини моменти, оценяват повече хубавите неща в живота си и са по-щастливи, казва Соня Любомирски – професор по психология в Калифорнийския Университет.  Хубавите спомени ви напомнят, че сте заобиколени от любими хора и ви карат да мислите, че във всеки един момент можете да бъдете толкова щастливи, колкото сте на снимката.

Упражненията са ви приоритет
– според датски учени хората, които тренират редовно, са по-малко стресирани и по-доволни от живота. В сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот, хората, които тичат редовно, имат 70% по-ниски нива на стрес.

Здравословен любовен живот – физическата близост и интимност са ключов фактор за щастието на човек. Женените хора правят 30% повече секс от неомъжените, което може би допринася за факта, че според проучване те са по-щастливи.

Контакти с щастливи хора – Според ново проучване, ако излизате с усмихнати и жизнерадостни хора, има много голяма вероятност да го „прихванете” от тях. Колко често излизате с такъв тип хора е от най-голямо значение, твърдят изследователите. Тези, които живеят много близо до някой свой щастлив приятел, имат 42% по-голям шанс да са доволни от онези, които живеят по-далеч.

Имате 2–ма най-добри приятели – Проучване направено сред 654 човека твърди, че онези, които са казали, че имат 2-ма най-добри приятели, са с по-добро ментално здраве от другите. Това обаче не значи, че „трупането” на много така наречени приятели означава, че ще сме щастливи. Двама са напълно достатъчни, стига да са истински.