Кръвта е реката на живота. Тя доставя кислород и хранителни вещества на всички клетки в човешкия организъм и отнася от тях  ненужните продукти от обменните процеси. Съдовете, в които се придвижва кръвта - артериите и вените са с най-различен калибър и те сериозно се увреждат. Не случайно се говори, че човек е толкова стар, колкото са стари неговите артерии.

Атеросклеротичните плаки от повишения холестерол стесняват и втвърдяват артериите

Те могат да се визуализират в резултатите от ултразвуково доплерово изследване. За този метод си позволявам да напиша още, защото от отговорите в анкетата Знаете ли какво е доплерово изследване?, 64% не знаят или само са чували за него.

Ако до преди години, доплеровото изследване се прилагаше само за определяне на атеросклеротични плаки в каротидните артерии, които хранят мозъка, днес той навлезе в акушерството и гинекологията, в ендокринологията, в нефрологията и т.н.

Запушването на артериалните съдове от атеросклеротичните плаки води до инсулт и инфаркт,

затова е удобство с безболезнен, безвреден и бърз метод да се видят, до каква степен тези стеснения са опасни за живота на човека. Тази методика се оказа изключително полезна при доказване на тромбофлебит на дълбоките вени, които болят, но не се виждат. Не по-малко животозастрашаваща е варикозата на дълбоките вени, от която страдат хората в активна възраст и мъже и жени.

Когато с доплера се видят деформирани дълбоките вени

и специалистът прецени, че има рискове да се откъсне тромб и да запуши важен кръвоносен съд, спешно се започва лечение.

В акушерството и гинекологията доплеровият апарат се прилага, за да се изследва кръвотока на плода, в пъпната връв и в маточните артерии, при съмнения за усложнения на бременността.

Ендокринолозите също прибягват до него когато искат да изяснят пораженията от захарния диабет върху артериите на краката, при съмнение за начало на усложнението "диабетно стъпало".

Интервю с доц. д-р Лъчезар Гроздински, лекар с богат опит в прилагането на тази диагностична апаратура, може да видите във ”Видео по темата”.