Ясно е, че слънчевата светлина е тоник и стимулант за нашата жизненост. Под въздействие единствено на слънчевите лъчи в кожата се синтезира витамин Д, а от него зависи изграждането и здравината на костите.

Образуваният витамин Д от слънчевите бани през лятото, има способността да се натрупва като запас и да поддържа костната обмяна месеци наред след това. Предпазва децата от рахит, а възрастните - от остеопороза и чупливост на костите.

Зимните слънчеви лъчи също стимулират образуване на витамин Д, но ако излизаме на открито

И децата и възрастните трябва да излизат в зимните слънчевите дни навън. Да излагат на слънце лицето и ръцете си. Слънцето като ”велик лечител” стимулира образуването на еритроцити и антитела. Засилва имунната защита срещу вирусите и бактериите. Особено благоприятно е въздействието му върху емоционалната стабилност.

Затова пък, зимата може да се използва за грижи за кожата.

Зимата с оскъдно слънце е подходящо време за извършване на кожен пилинг,

защото след олющването на повърхностния кожен слой, свежата нова кожа е по-нежна и чувствителна. При силно слънце, тя лесно може да се увреди и да се появят пигментни петна.

Слабите, анемичните, без тонус и амбиции хора не обичат разходките и спортовете на открито

Те не си дават сметка, че ”гладуват” за слънце. Добре би било всяка свободна минутка при наличие на слънце на небосклона да излизаме, да се радваме, за да се изпълваме със здраве и жизненост.