Предозирането с витамини не може да се получи от естествено хранене с плодове, зеленчуци и ядки. Те са неустойчиви при термичната им обработка. По-често сред хората от неправилно хранене се получава авитаминоза. През зимата особено няма човек, който да не е взимал сам допълбнително витамин С или поливитаминозни препарати. Било за възстановяване след грип или към антибиотичното лечение на респираторните инфекции.

Организмът е стройна саморегулираща се система и повечето водноразтворими витамини: С и от групата В, когато се вземат в концентриран вид, се изхвърлят чрез бъбреците. Дори и да сте взели повече от нуждите на тялото, те просто ще се отделят.

Допустима горна граница за безопасен прием на витамин С е около 2 г. Хипервитаминоза С създава условия за образуване на камъни в бъбреците и оплаквания от  храносмилателния тракт с  диария.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

От предозиране на витамините от групата В е възможно да се появят повръщане и диария. Последствието е остра дехидратация, което води до умора, понижаване на кръвното налягане и електролитен дисбаланс.

Приемът на по-високи дози витаминозни препарати продължително време е причина за хипервитаминози. Те трудно се диагностицират, ако не се насочи мисленето върху проведено  самолечението с витамини.

Мастноразтворимите витамини А, Е, D, К, се натрупват в мастни депа в тялото. При предозиран прием те се натрупват в излишък и затрудняват чернодрабната функция. Витамин А например във високи дози се проявява с главоболие, гадене, коремни спазми, обща отпадналост, последват кожни промени. Може да се прояви с загуба на апетит до анорексия, а също с  увеличаване на черния дроб и слезката.

С витамините А и Е жените подхранят кожата, ноктите и косата си. Хипервитаминоза Е може да има и по-сериозни симптоми със замаяност и нарушено зрение.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

В дните с по-оскъдно слънчево греене, както и жените с остеопороза, е добре да взимат допълнително витамин D на капки. Хипервитаминозата D също може да наруши стамашно-чревната дейност, да повиши нивото на калций в кръвта (хиперкалциемия), което е опасно за сърдечната дейност - получава се аритмия.

Витамините са енергия, сила и жизненост, но и за тях важи постулатът: "Дозата прави отровата”.