Най-ценното бижу на жената е нейната усмивка. Широката красива усмивка е възможна при здрави зъби и сочни, еластични устни. Копринената мекота на устните трябва да се предпазва от предизвикателствата на времето - студ, вятър и силно слънце. Добре е да се нанася върху устните балсам. Той подхранва и защитава от вятъра и студа, а когато има слънцезащитен фактор, предпазва и от дехидратиращият ефект на ултравиолетовите лъчи.

При всяко излизане навън или в планината намазването на устните е препоръчително да бъде няколко пъти през деня, особено след хранене или пиене на вода и напитки.

За запазване на влагата в устните се прилагат подхранващи кремове. Балсамът за устни поддържа еластичността и не позволява изсушаването и напукването им. Гланцът за устните придава естествен блясък, а едновременно с това омекотява устните.

За да бъдат здрави, нежни и глатки устните е необходимо да се преустанови навикът да се облизват устните или да се дъвче едната устна в момент на притеснение.

Напукани и сухи, устните могат да бъдат в резултат на хиповитаминоза; алергия към пиърсинг на езика, устните; бактериална или гъбична инфекция. Обикновено при подобни оплаквания се налага лечение от лекар.

Домашни средства срещу напукани устни:

- Премахване на дехидратацията с пиене на 6-8 чаши вода дневно.

- Намазване на устните с тънък слой чист пчелен мед.

- Подхранване на устните със зехтин, напоен на памучен тампон.

- Намазване напуканите ъгли на устните със сода бикарбонат директно с намокрен пръст, потепен в содата.

- Прием на пресни плодови и зеленчукови сокове

От остаряла козметика също може да се причини сухота и напукване на устните. Когато купувате червило, балсам или гланц за устни, проверявайте срока им на годност.