Както всяка част от тялото, така и мозъкът изисква поддръжка и тренировка. Когато ни погълне рутинното ежедневние и правим всичко машинално, заедно с настроението ни, закърнява и мозъчната дейност.

Освен да четем книжки, има и други интересни техники, с които лесно можем да поддържаме едно добро ниво на мозъчна дейност.

1.Отпуснете се – според калифорнийски учени мозъкът помни повече, когато сме отпуснати. Отделете няколко минутки на ден просто да вдишате и издишате дълбоко, или ако имате време и търпение, проучете медитацията.

2.Съсредоточете се върху бъдещето – доказано е, че хора, които често си правят планове за бъдещи събития и ги чакат с нетърпение, имат 50% по-малък шанс да заболеят от Алцхаймер. Не се тревожете, ако календарът ви не прелива от съдбоносни и топ важни събития, достатъчно е да отбелязвате в него един път седмично приятно кафе с приятел.

3.Излезте на разходка – умерено покачените нива на глюкоза в организма (дори да нямате диабет), могат да навредят на онази част от мозъка, която формира спомените. Това твърдят учени от Колумбийския университет и ни съветват да отделяме време за физическа активност - дори когато е лека, тя може да свали нивото на глюкоза в кръвта до нормални норми.

4.Хапвайте боровинки – боровинките имат една особена съставка, наречена антоцианин, която спомага за комуникацията между мозъчните клетки и подобряват паметта. Хапвайте по малко боровинки - вкусни са и в същото време са много полезни.

5.Бъдете любопитни – Ако не можете да си позволите да се запишете на курс по испански или нещо подобно, старайте се поне да научавате по нещо ново всеки ден. Днес информацията ни залива от всякъде и тя е повече от лесно достъпна, така че няма да ви е трудно да  стимулирате мозъчната си дейност и да не се оставяте да зацикляте.