.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хубава обувка е удобната обувка

д-р Вергиния Николова | преди 2 години
2110800839.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Самочувствие и грация, но от време на време и мазоли с болки

Ходенето на високи токчета придава много повече женственост и грация на силуета. Краката изглеждат дълги и стройни, независимо дали сте обути с панталон или носите къса пола. Високите токчета сами по себе си налагат красива походка с дребни и премерени стъпчици. Всичко това е чудесно – самочувствие и грация, но от време на време и мазоли с болки.

Прекалено високите иглени токчета са най-опасни за изкълчване на глезените, защото цялата тежест на тялото е пренесена върху изключително малка повърхност и при най-малкото невнимание или неравност стъпалото може да стъпи накриво. Принудителното положение на стъпалото в "шпиц" блокира "венозната помпа" и се създава повишен риск за разширени вени.

Самите токчета са опасни за краката, но не само тяхната височина е проблем. За да запазите елегантната си походка, изберете токчета, но по-широки и стабилни. Високите обувки на платформа позволяват да имате желаната височина без да страдат костите на стъпалото от много голяма извивка на свода. Но този тип обувки са от най-твърдите. Ако сте носили обувки на платформа знаете, че е сериозно предизвикателството, докато свикнете с тях.

Обувки с остри върхове през няколко години се връщат отново на модния подиум, но те са най-травмиращи за стъпалата и пръстите. Има жени, които са получили трайни деформации на костите на палеца и малкото пръстче, поради принудителната им притисната позиция в островърхите модни обувки. Дали си струва да се плаща с болки и ортопедични заболявания, само за да сте много модерни в някакъв отрязък от време?

Популярните напоследък ниски обувки тип "балетни", изглеждат леки и удобни. При тях се движи правилно венозната кръв в краката, но ако сводът ви е спаднал, бързо се получават болки в стъпалата. В подобни случаи може да се възползвате от ортопедични стелки. Те допринасят за правилната стойка на тялото и намаляват болките в колената и в кръста. Най-удобни са обувките с малко широко токче от 3-4 см.

Ниските чехли само на пръв поглед изглеждат удобни, защото са лесни за обуване и проветриви за горещите дни. Обаче, те не подържат свода, няма как да го коригирате със стелки. Още повече ежедневното носене на съвсем ниски чехли създава болки в коленете и съответно в гърба. Докато ходите с чехли, изправяте крака в непривично положение, за да ги задържите със стъпалото си, което прави ходенето изморително.

Затова бъдете много отговорни при избора на обувките си. Търсете модели, които са подходящи за формата на стъпалото ви, а не модни и красиви обувки. Хубава обувка е удобната обувка. Няма значение дали обувките са много красиви, ако носенето им ще изкриви лицето ви в неудоволствие и болка.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?