Като хранителни добавки съществуват множество натурални продукти от растителен, минерален и животински произход, под формата на чайове, таблетки, екстракти и т.н.

Човешкият организъм има нужда от тях, заради съвременното неправилно и непълноценно хранене.

Чрез тях може да си добавим поливитамини, фитохормони, така нужните ни магнезий, желязо, калций, селен и куп други полезни субстаниции.

Чрез много от билковите чайове и тинктури се помага за успокояване от напрежението и се подобрява съня. Бременните жени приемат фолиева киселина, която е нужна за намаляване на риска от увреждане на плода. Претоварените хора с физическа работа или спорт също си добавят градивен материал за мускулите. 

Да се употребяват хранителни добавки, но без да има опасност за здравето. 

Лекарската практика показва, е че когато се наложи вземане на лекарствени средства, трябва да споделите с лекаря за хранителните добавки, които употребявате. Не рядко се получават потенциране (засилване)на ефекта на лекарствата. Възможно е и обратното - лечебният им ефект да бъде неутрализиран. 

Ако ви предстои операция,

трябва да сте внимателни с приема на добавки, да не се окаже, че оказват въздействие върху съсирваемостта на кръвта или взаимодействат с анестетиците. 

Хората с хронични заболявания:

захарен диабет, хипертония, хепатит, сърдечни заболявания или болест на кръвта, трябва да бъдат особено внимателни и да съгласуват с лекуващия лекар решението си да употребяват хранителни добавки. 

Най-правилното е да се консултирате с личния лекар за всичко, което приемате:

както лекарствата, които са ви изписани от тесни специалисти, така и билките, хомеопатичните средства, таблетки за отслабване, за регулиране на червата, за мускулна сила, имуностимулатори и много други, за да може той да се грижи по най-добрия начин за вашето здраве.