Милиони хора по света ежегодно страдат от различни хранителните отравяния, като лятото е най-рисковият период за развитие, а причинителите могат да бъдат различни - бактерии, токсини, химикали.

Консумацията на следващите продукти повишава риска от хранителни натравяния, затова експерти от Австралийския институт по хранителна безопасност алармират за най-опасните храни в хладилника - мийте ги добре, съхранявайте ги на студено и избягвайте да ги консумирате сурови, защото термичната обработка унищожава повечето опасни бактерии при готвене.

Освен това избягвайте контакта на продуктите с други повърхности, за да не заразите и тях.

Снимка: iStock

Пилешко месо - кампилобактер, салмонела

Снимка: iStock

Яйца - салмонела

Снимка: iStock

Листни зеленчуци - ешерихия коли

Снимка: iStock

Прясно мляко (непастьоризирано) - ешерихия коли, салмонела, листерия

Снимка: iStock

Сирене - златист стафилокок