Когато имате непоносимост, храносмилателната система просто не може да се справи с поетата храна. Алергиите влияят на имунната система, провокирайки реакции, отразяващи се на кожата, белите дробове и хранопровода, устата и другите сетива.

Обръщайте внимание на следните симптоми, за да установите, кои храни да избягвате. Същото важи и за вашите близки, които могат да страдат (не)съзнателно от същите признаци. 

#Ускорен пулс. В случай, че след хранене получите сърцебиене, това може да бъде алергична реакция към определен продукт, който (току що) сте консумирала. Да, ускореният пулс не е задължително вследствие на преяждане. Сърдечно-съдовите реакции могат да бъде част от признаците на хранителни алергии. Ако кръвното ви налягане изведнъж падне трябва да се консултирате с лекар. 

#Сърбеж. Случвало ли ви се е устните да засърбят след като сте изяли даден плод? Много често сърбежът е свързван със синдрома на устната хранителна алергия. Той засяга хората със сенна хрема.

#Затруднено гълтане. Това се нарича - дисфагия. Въпреки че явлението се класифицира като симптом, понякога терминът се използва и за назоваване на самостоятелно клинично състояние, за което малцина знаят. Ако не можете да преглъщате правилно това вероятно означава, че хранопроводът е затруднен след поглъщането на определена храна.

#Зачервявания по тялото. Този вид реакция е сред най-разпространените симптоми на алергии. Това не означава, че бива да бъде подценяван. Те могат да се изразят навсякъде по тялото. 

#Затруднено дишане. Както става ясно алергичните реакции към определени храни могат да се изразят в различни части на тялото - кожата, дихателната система, сърцето и др. Ако откриете себе си хрипове след ядене на определени храни, това е знак, че дихателните пътища са се свили и сигнализират за възможни алергични реакции към храната.