Причините за диарийни изхождания през лятото може да са вируси, бактерии, прегряване от слънцето, прекалено охлаждане в морето във ветровитите дни или консумация на развалена храна. 

Каква е диетата при разстройство

В резултат на диария човек губи много течност и соли. Пиенето на повече течности е най-физиологичният начин срещу обезводняването на организма. Препоръчва се 2-3 литра вода, чай, компот или готови препарати от аптеките за приготвяне на рехидратиращи разтвори. Те се пият по малко, но на често, до възстановяване на водно-солевия баланс.

Може да се започне с чаена пауза, която продължава 6 до 12 часа. Подходящи са билковите чайове от шипки и лайка.

Постепенно към чая се добавят сухар, препечен хляб, обикновени бисквити, солети, печени картофи и печени ябълки, т.нар. "въглехидратно-адсобрираща диета".

Важно е храната да бъде течно-кашава и лесно смилаема - морковена пасирана супа, супа от овесени ядки, варено жито, ориз на пара, защото са богати на разтворими фибри.

На втория ден диетата постепенно се разширява като се включва попара със солено сирене, твърдо сварени яйца, кисело мляко и варено пилешко месо, защото при разстройството се губят не само течности, но и соли.

В следващите дни се преминава към по-разнообразно хранене, като поне още 7 -8 дни се избягва груба целулозна храна, подправки и пърженото. Течностите се приемат по-добре, когато са със стайна температура (ябълков сок, плодови нектари от банан, праскова, кайсия, круша, манго).

Съобразете се със следните профилактични мерки:

Подбирайте заведенията за хранене по критериите за спазване на добра хигиена.

Задължително съхранявайте в хладилник през лятото животинскитe продукти (месо, мляко, яйца, риба), защото в топлото време много бързо се развалят. 

Докато сте навън, използвайте мокри антибактериални кърпички. Съществуват и антибактериални шпрейове, с които се пръскат ръцете.