При лечение на гъбична инфекция (кандидоза) тялото се нуждае от определен вид хранителни вещества. В списъка попадат лукът, чесънът и зеленолистните зеленчуци, ядките и семената. Основните ястия са на базата на месо, яйца, риба. Позволени са още кафяв ориз и просо. Тези храни стимулират имунната защита с доставката на протеини, витамините С, В, Е, повече желязо и калций. 

Някои специалисти по диетология съветват да се ограничават сладките храни при хронични гъбични инфекции. По този начин ще се лимитира размножението на кандидите. Добра идея за това е намаляване на приема на тестени изделия от бяло брашно. От натуралните продукти се изключват картофи,моркови, царевица, тиква.

Продължителността на диетата с ограничена консумация на изброените по-горе храни е за 1 - 3 месеца.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

http://ladyzone.bg/article/zdraven-blog/kakvo-da-napravite-sreshtu-gabichkite.html

Кандидозата е инфекциозно заболяване на лигавицата на устата, езика, гърлото или гениталиите често с бял или жълт налеп, които създават неприятно усещане за парене и сърбеж. По кръвен път може да бъдат засегнати и вътрешните органи - червата, сърцето.

Хроничната кандидоза може да се отрази на тонуса на тялото със загуба на концентрация, понижено либидо, депресия. Най-вредният токсин, продукт на гъбичките, е ацеталдехид, който се преобразува лесно в етанол. С него се обяснява честото оплакване от умора и главозамайване.

Отлични условия за развитие на гъбичките създават въглехидратите, а когато нямат нужната храна кандидите не могат да се размножават. Затова е нужна дисциплина в начина на хранене като се сведе до минимум консумацията на сладки изделия, съдържащи: глюкоза, фруктоза, лактоза, малтоза, мед, алкохол, захарни сиропи и шоколад.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Оцетът и ферментиралите храни повишават киселинността, което ги прави много неподходящи за хора с кандидоза.

Изключение прави киселото мляко, което не пречи на оздравителния процес.

Пробиотиците съдействат за възстановяване на алкално-киселинносто равновесие.

Връщането към нормален хранителен режим е възможно след лабораторно доказване на липсата на гъбички в микробиологичната посявка от секрети от устата или от гениталиите.

Към ограничителния списък с храни пристъпете внимателно. Консумирайте храните, които обичате една по една. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images