В самото начало на учебната година всеки родител си съставя своеобразен здравословен списък от храни, които биха допринесли за доброто физическо и ментално развитие на своя малчуган. Освен че трябва да са здравословни, всяка майка трябва да предвиди и такива, които ще помогнат на ученика да запомня предадената в училище информация. Ето с какво можете да храните немирниците, за да са здрави и да имат добра памет.

Сервирайте повече протеини на закуска!

Пържените филийки може да изглеждат много вкусни и примамливи, но те е най-вероятно да накарат ученика да стане муден и разсеян около обяд. Вместо това е важно на масата да присъстват важни храни като извара, кисело мляко, яйца и пълнозърнести хлябове и питки.

Как да се ориентираме в богатството от плодове и зеленчуци?

Всички плодове и зеленчуци са добре дошли за паметта, но има някои, които действат естествено за подсилването й. Това, което ще ви ориентира е цветът – избирайте тъмночервени, сини и зелени плодове и зеленчуци.



Така например съдържащият се в ябълките биофлавоноид кверцетин предпазва от загуба на памет. Боровинките съдържат силния антиоксидант антоцианин, който изпълнява същата функция. Червеният лук и гроздето пък съдържат и двете съставки. Тъмнозелените зеленчуци като броколи, спанак и брюкселско зеле са богати на фолиева киселина. Много изследвания показват, че тя засилва паметта.

Мазнините – полезни или не?

Когато готвите е препоръчително да използвате зехтин или рапично масло. Същото се отнася и за салатите – вместо с олио, подправете ги със зехтин. Това е не само по-здравословно, но и е малка стъпка към по-добра памет и концентрация.

Важни ли са ядките и рибата за паметта?

Отговорът – ДА, много. Те играят съществена роля в процеса на запаметяване, благодарение на богатото си съдържание на омега-3 масти киселини. За да е по-здравословно менюто на ученика, предлагайте и слагайте в раницата му ядки, които не са пържени, а печени, а най-добре ще е, ако са сурови. Рибата и ядките съдържат важни вещества, които тялото не може да произвежда само. Това е и причината те да са ит жизнено значение за организма.

Сладкото вредно ли е?

Сладките неща са онази част от менюто на децата, което не можем да им отнемем по никакъв начин дори и да искаме. А и със сигурност не трябва да го правим. Това, което можем да ограничим е приемът на случайни опаковани сладости като вафли и различни десертчета. Вместо това засилваме присъствието на тъмния шоколад, който има силни антиоксидантни свойства. Освен това той съдържа естествени стимуланти като кофеин, на които децата могат да се насладят и да подобрят концентрацията си.

Медът също попада в графата с препоръчителни десерти – филийка с мед или дори само една-две лъжички от него могат да допринесат за преодоляване на умората и подобряване на концентрацията.

Разбира се, всички изброени съвети и храни са подходящи не само за ученика, но и за всеки, който иска да се храни здравословно и да е концентриран на работа!