Една от основните отговорности, които имаме когато се грижим за своето здраве и това на нашите близки е да следим срока на годност на хранителните продукти вкъщи. 

За съжаление има храни, които могат да се окажат отровни след изтичането на валидния период. 

Сред тях са: 

#Сиренето

Някои видове меки сирена, като бри, синьо сирене и камамбер се считат за деликатеси, точно заради характерните за тях плесени.

Да, те придават този вкус, който толкова харесваме. С тази разлика, че не бива да ги бъркаме с образуващите се с времето мухъл и гъбички.

#Полуфабрикатите 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Готовите храни са особено практични, но крият своите рискове. Заради съдъжанието им на консерванти и други стабилизатори и овкусители те подлежат на по-бързо разваляне. 

#Червеното месо 

С времето месото се покрива с плесени, които се развиват в дълбочина и отстраняването на повърхностните петна мухъл не решават проблема.

За съжаление варенето или дълбокото замразяване, попарването или изрязването също не са решение.

#Морските дарове

Слагаме акцент на мидите (стриди) и скаридите. 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Дори ако пакетът е леко отворен, минали е срокът на годност - съдържанието се счита за неконсумативно.

#Яйцата

Срокът на годност на яйцата е от 3 до 5 седмици. Трябва да знаете, че пресните яйца са по-тежки от развалените. Следователно, когато искате да проверите свежестта на яйцата в хладилника, просто ги сложете във вода и сол - ако потънат са пресни, ако изплуват - значи, че не са. 

Яйцата след изтичане на срока на годност се ядат само твърдо сварени.

#Подправките 

Колкото и да е дълъг срокът на годност на повечето готварски подправки, редно е да го следим, за да избегнем отравяне, породено от развилите се в тях мухъл и токсини. 

Заради естеството им на съхранение, влагата, постоянното отваряне и затваряне на опаковките, подправките са уязвими продукти - още преди изтичането на срока им на годност.